F-1: Hamilton kereke, Barrichello sikere

Rubens Barrichello, a Brawn GP brazil versenyzője nyerte a Valenciában rendezett Forma-1-es Európa Nagydíjat. A második helyen a brit Lewis Hamilton (McLaren), a harmadikon a finn Kimi Räikkönen (Ferrari) végzett.

A harminchét éves brazil pilóta, aki idei első, pályafutása tizedik  futamgyőzelmét szerezte meg, ezzel a vb-pontversenyben felzárkózott  a második helyre, csapattársa, Jenson Button mögé. A brit pilóta a hetedik helyen zárt, és hat versennyel a szezon vége előtt 72 pontja van, míg csapattársának 54.

 

A rajt viszonylag csöndesen zajlott: Hamilton megőrizte vezető pozícióját, mögötte márkatársa, Heikki Kovalainen és Barrichello száguldott. Räikkönen remekül elkapta a startot, megelőzte Buttont és a német Sebastian Vettelt (Red Bull), így előretört negyediknek. A tizedik kör után változatlan volt a helyzet az élbolyban; Hamilton némileg meglépett, Kovalainen "nyakában" ott loholt Barrichello, Räikkönen pedig kissé leszakadt a braziltól. A társaság nagy tempóban, békésen rótta a köröket a városi versenyen.

 

Hamilton először a tizenötödik körben hajtott ki a boxba; egy "kanyarral" később Kovalainen is kereket cserélt, így - időlegesen - Barrichello állt az élre. Räikkönen a tizenkilencedik körben ment szervizelni, kisvártatva pedig követte a brazil pilóta is, hogy aztán Hamilton mögé térjen vissza.

A huszonnegyedik körben a vb-pontversenyben harmadik Vettel motorja füstölni kezdett, s a német versenyző feladni kényszerült a viadalt. Nem várt esemény akadt a harmincnyolcadik körben is: ekkor a másodszorra "kiugró" Hamilton szerelői az abroncson felejtették a "paplant", s mire helyrehozták az elképesztő hibát, a brit értékes másodperceket vesztett. Barrichellónak rögvest jelezték is, mi történt: pokoli hajszába kezdett, két körrel később pedig bement a boxba, hogy Hamilton elé jöjjön vissza. Ezzel el is dőlt a Grand Prix; második bokszkiállása után Räikkönennek is sikerült Kovalainen elébe vágnia. Öt körrel a vége előtt Barrichello, Hamilton, Räikkönen, Kovalainen volt a sorrend az élen; ez a hajrában már nem változott.

Európa Nagydíj: 1. Rubens Barrichello (brazil, Brawn GP), 2. Lewis Hamilton (brit, McLaren), 3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari), 4. Heikki Kovalainen (finn, McLaren), 5. Nico Rosberg (német, Williams), 6. Fernando Alonso (spanyol, Renault), 7. Jenson Button (brit, Brawn GP), 8. Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber).

 

 

A pontverseny állása. Pilóták: 1. Button 72 pont, 2. Barrichello 54, 3. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 51,5, 4. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 47, 5. Rosberg 29,5, 6. Hamilton 27, 7. Räikkönen 24, 8. Jarno Trulli (olasz, Toyota) 22,5. Csapatok: 1. Brawn GP 126, 2. Red Bull 98,5, 3. Ferrari 46, 4. McLaren 41, 5. Toyota 38,5.

 

 

Jövőre és 2011-ben is Szuzuka adhat otthont a Forma-1-es Japán Nagydíjnak - jelentették be vasárnap a futam szervezői, miután Valenciában tárgyaltak Bernie Ecclestone-nal, a sorozat irányítójával. Az eredeti tervek szerint - évente váltva Szuzukával - 2010-ben Fudzsiban rendezték volna a szigetországi viadalt, ám a pálya többségi tulajdonosa, a Toyota autógyártó cég július elején jelezte: a gazdasági válság miatt a gyár visszafogja kiadásait, ekként a Grand Prix mezőnyét nem látná vendégül. Az idei, októberben esedékes versenyt ugyancsak Szuzukában rendezik.

 

Pezsgő Barrichellónak - Hamilton elbukta ugyan az első helyet, de ebben a szezonban a másodiknak is őszintén tud örülni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.