Ez még csak most tizennégy

"Roger Federer minden idők legnagyobb játékosa" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek Pete Sampras. Zseni méltatta a zsenit.

Mindez körülbelül annyit tesz, mintha Pelé mondaná valakire, hogy az illető a valaha élt legjobb labdarúgó. Szuper Roger történetesen - tizenegyedik nekifutásra - azt a Roland Garrost nyerte meg vasárnap, amelyet az amerikainak sosem sikerült meghódítania. Egyúttal az a - szintén szenzációs - játékos tisztelgett előtte, akit a svájci éppen párizsi győzelmével ért utol a Grand Slam-sikerek külön versenyében. Mindketten tizennégynél tartanak: kettejük között az a különbség, hogy Federernek bőven van ideje csúcsot javítani: augusztus 8-án még csak huszonnyolc éves lesz.

Roger Federer of Switzerland kisses his trophy during the presentation ceremony after winning the men's final against Robin Soderling of Sweden at the French Open tennis tournament at Roland Garros in Paris June 7, 2009.    REUTERS/Charles Platiau (F
Roger Federer of Switzerland kisses his trophy during the presentation ceremony after winning the men's final against Robin Soderling of Sweden at the French Open tennis tournament at Roland Garros in Paris June 7, 2009. REUTERS/Charles Platiau (F

Amúgy nem könnyű "legezni", hiszen szinte lehetetlen összehasonlítani a "négy muskétás" (Borotra, Brugnon, Cochet és Lacoste) képességeit a ma atlétáinak tudásával, ahogyan Rod Laverrel is nehéz párhuzamot vonni, és akkor nem is beszéltünk olyan klasszis pályatársakról, mint Agassi, Becker, Connors, Lendl vagy McEnroe. Az mindenesetre jelzésértékű, hogy ezek a csodálatos játékosok maguk is elismerik a svájci különleges képességeit, és egyre többen mondják ki azt, ami Samprasból most spontán kiszakadt.

A párizsi siker akár váratlannak is mondható. Elvégre jócskán akadtak olyanok, akik úgy vélték: Federer túljutott pályája csúcsán, leszálló ágba került, és már csak csipegetni képes ott, ahol korábban valósággal tarolt.

Való igaz, a tavaly nyáron - megszakítás nélküli 237 hét (!) után - elvesztette a világelsőséget; "sóként a sebbe" elbukta a wimbledoni és a melbourne-i döntőt, és olyanok is legyőzték, akik korábban a labdát szedték neki. Egymás után háromszor kapott ki a Roland Garros döntőjében Rafael Nadaltól - tavaly már egészen megalázó különbséggel -, ráadásul ugyanő nyert ellene Angliában és Ausztráliában is. Úgy tetszett, a Federer-érát nadalos esztendők váltják, ám május 17-én kiderült, hogy a spanyol sem földön kívüli: a svájci salakon, ráadásul Madridban verte immár örök vetélytársát. A győzelem meghozta a korábbi világelső önbizalmát, és alighanem elbizonytalanította a spanyolt. Ahogyan már nem Federer-hitbizomány Wimbledon, úgy nem bevehetetlen Nadal-vár a Roland Garros sem. Alighanem szép évek várnak a teniszbarátokra.

"Vége a találgatásnak abban a tárgyban, ki a világ legjobb teniszezője. Roger Federernek hívják" - ezt meg Andre Agassi mondta, aki a Philippe Chatrier stadion alkalmi emelvényén átadta a győztesnek járó serleget. Nyugodtan hihetünk neki: a svájci előtt ő volt az utolsó, aki mind a négy Grand Slam-trófeára felíratta a nevét. Igaz, ő nyolc győzelemnél megállt...

Federer-"kisokos"

Született: 1981. augusztus 8., Bázel

Magasság/testsúly: 185 cm/85 kg

Profi pályafutásának kezdete: 1998

Tornagyőzelem: 59 (ebből 14 GS)

GS-elsőségek: Australian Open (3), Roland Garros (1), Wimbledon (5), US Open (5)

Nem hivatalos világbajnok: 4x

Győzelem/vereség: 650/155

Pénzdíjak: 48 072 634 dollár

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.