Európa-csúccsal melegített Hosszú Katinka

Repülőrajtot vettek a magyar úszók a vizes-világbajnokságon: a Kazany Arénában – a helyi Rubin futballcsapatának otthonában – Hosszú Katinka Európa-csúcsot repesztett a 200 m vegyes délelőtti előfutamában, míg Cseh László az országos rekordot javította meg 50 m pillangón.
Noha eredetileg nyolc magyar volt érdekelt a világbajnokság úszóversenyeinek nyitónapján, Szilágyi Liliána gyomorrontás miatt nem állt rajtkőre a 100 m pillangó selejtezőjében. Ugyanott Verrasztó Evelyn – messze elmaradva a tervtől – a huszonötödik időt produkálta (59,09), így ebben a számban elköszönt a folytatástól. A Tatárföldön hét egyéni számban próbálkozó Hosszú Katinka ellenben megadta az alaphangot, 200 m vegyesen 2:07,30-cal – tizenhat századot javítva – megdöntötte a saját maga által tartott Európa-csúcsot, s miután konstatálta, hogy természetesen a legjobb idővel lett középdöntős, a lihegőben annyit mondott: „Nem éreztem, hogy kiúsztam volna magam. Igazi előfutamos úszás volt, egészen könnyűnek éreztem...”

Ebben a számban Jakabos Zsuzsanna holtversenyes kilencedikként jutott tovább (2:12,38), és a második eredményt elérve ott lesz az 50 m pillangó 16-os mezőnyében Cseh László is, aki 18 századot faragott szintén saját országos csúcsán (23,32). Kapás Boglárka számára 400 m gyorson már a döntőbe kerülés volt a tét, s a BVSC 22 éves úszónője az összesítés ötödikjeként (4:06,21) be is tempózta magát a fináléba. Ugyanebben a műfajban Bernek Péter is teljesítette célját: rangsorhetedikként foglalt helyet magának a nyolcas elitben (3:46,83).

A délelőtt végén kisebb csalódásként éltük meg, hogy Gyurta Dániel kiegészítő számában, 100 m mellen csupán a huszonkettedik időt úszta (1:00,71), így a továbbiakra a fő attrakció, a 200 m maradt neki vb-elfoglaltságként. „Nézzék meg, hogy a kétszázasok közül hányan jutottak tovább! Nekem is a saját mezőnyömmel kell foglalkoznom” – mondta az interjúzónában, s nincs miért vitatkoznunk vele.
 
A döntők (Kapással és Bernekkel), valamint a középdöntők (Hosszúval, Jakabossal és Csehvel) – magyar idő szerint – délután fél ötkor kezdődnek.
 
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.