Platini a legbefolyásosabb fociguru

Az ESPN amerikai sportcsatorna internetes kiadása közzétette a jelenlegi labdarúgás legbefolyásosabb személyiségeinek ötvenes listáját.
A lajstromban három aktív futballista szerepel: az argentin Lionel Messi az ötödik, a portugál Cristiano Ronaldo a kilencedik, míg Vincent Kompany, a Manchester City belga légiósa – nem tudni, milyen megfontolásból – a harmincharmadik helyet foglalja el.

A régebbi játékosok közül hat is szerepel az „ötvenes” társaságban, de csak két olyan egyéniség akad – a holland Johan Cruyff (28.) és Brazília háromszoros világbajnok futballkirálya, Pelé (40.) –, aki nem mostani pozíciójából adódóan került a körbe. A listavezető Michel Platini az UEFA elnökeként, Karl-Heinz Rummenigge (4.) és Pep Guardiola (11.) a Bayern München elöljárójaként, illetve szakvezetőjeként, Gary Neville (37.) a Sky Sports szakkommentátoraként tartozik a kompániához.

Az európai szövetség egyébként előnyben van a FIFA-val szemben, mert Platini elsőségéhez a főtitkár Gianni Infantino tizedik helyezése társul, míg Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség leköszönőben lévő elnöke a nyolcadik, Jerome Valcke, a FIFA-adminisztráció vezetője a tizenhetedik.

Hatása van
Hatása van
Eric Gaillard / Reuters

Az edzők közül Guardiolán kívül José Mourinhót (26.), Louis van Gaalt (29.) és Arsene Wengert (41.) jegyzik a listán, amelyen erős a Chelsea: Mourinho mellett Roman Abramovics tulajdonos (13.) és Marina Granovszkaja, az igazgatóság tagja (24.) is helyet kapott az ESPN nyilvántartásában. Nem ő az egyetlen nő a felsorolásban: Loretta Lynch, a legújabb FIFA-botrány kirobbantásában főszerepet játszó amerikai ügyész a negyvenkilencedik.

A klubelnökök közül a Real Madridot dirigáló Florentino Perez (6.), valamint a PSG-t irányító katari Nasszer Al Khelaifi (7.) került a legmagasabbra Rummenigge után.

A Juventus-elnök Andrea Agnelli a huszonkettedik, a Manchester Cityt vezénylő egyesült arab emírségekbeli Khaldoon Al Mubarak a huszonhetedik.

A legfeltűnőbb a – többek között – Diego Costával, Radamel Falcaóval, Angel di Mariával, James Rodriguezzel, Cristiano Ronaldóval, Mourinhóval, Luiz Felipe Scolarival együtt dolgozó portugál ügynök, Jorge Mendes második, továbbá Philippe Blatter negyvenharmadik helye. Az utóbbi úr a FIFA médiajogait birtokló cég vezetője, és véletlenül Blatter elnök unokaöccse...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.