Mocskos egy ügy: Pars mégsem olimpiai ezüstérmes

Botrányos döntést hozott a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), miután helyt adott a fehéroroszok fellebbezésének a 2008-as olimpia férfi kalapácsvető fináléjával összefüggésben. A verdikt nyomán Pars Krisztián mégsem kapja meg az ötkarikás ezüstérmet, marad a negyedik.

A határozat szerint a Pekingben doppingvétségen ért, második helyezett Vagyim Gyevjatovszkij és harmadik Ivan Tyihon egyaránt visszakapja medálját, amelytől még 2008 decemberében fosztotta meg őket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A döntés indoklása szerint a tesztek - amelyek a duó mindkét tagjánál magas tesztoszteronértéket mutattak - laboratóriumi elemzése során szabálytalanság, azaz műhiba történt.

Pars Krisztián versenyez a kalapácsvetés selejtezőjében a 12. atlétikai világbajnokságon Berlinben
Berlin, 2009. augusztus 15. Az olimpiai ezüstérmes PARS Krisztián versenyez a kalapácsvetés selejtezőjében a 12. atlétikai világbajnokságon Berlinben 2009. augusztus 15-én. Pars 78,68 méteres eredményével az első helyen jutott a döntőbe. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára a Népszabadság hívásakor éppen negyvenöt perce tartotta a kezében az ítéletet tartalmazó papírt. „Azóta is remeg a kezem - mondta a sportvezető. - Ilyen arcátlan csalást, amióta a sportban élek, én még nem tapasztaltam. A verdikt arról szól, hogy bizonyos embereknek nyugodtan doppingolhatnak, mert az eredményüket simán megvédik a tárgyalóasztalnál. Mindenki tisztában van azzal, így a Nemzetközi Atlétikai Szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is, hogy Tyihonék tiltott szerrel éltek, ehhez képest mindketten megtarthatják medáljukat: hát mit mondjak én most Pars Krisztiánnak?"

Maga az érintett lapunknak azt mondta: álmában sem gondolta volna, hogy ilyen határozat születik, ráadásul több okból is értelmezhetetlen és felfoghatatlan a CAS döntése.

„Ha visszafogottan szeretnék fogalmazni, akkor is csak azt mondhatom, hogy mocskos módon intézték az egészet - említette Pars. - Műhiba? Ez egyszerűen nevetséges, hiszen mégiscsak egy olimpiára kihelyezett, akkreditált laborról beszélünk, miként az is minimum furcsa, hogy két fehérorosz kalapácsvető azonos jellegű mintájával történik mindez, miközben a teszteket titkosan kezelik. Ezek után azt kérdezem magamtól: érdemes-e egyáltalán sportolni? Persze, nem adom fel, de ez a megmagyarázhatatlan módon huszonegy hónapig húzódó kutyakomédia olyan érzéseket vált ki bennem, mintha egy ágyúgolyóval hasba lőttek volna."

A kérdés már csak az, hogy ha a 2004-es, athéni ötkarikás játékok idején a nemzetközi fórumok szinte azon nyomban annulálták Annus Adrián kalapácsvető és Fazekas Róbert diszkoszvető diadalát, akkor most miért nem jártak el hasonló gyorsasággal, és miért nem hoztak a doppingszabályokkal összhangban lévő döntést. S akkor még csak kettőt kérdeztünk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.