Erdélyi magyar áldozata is van a doppingbotránynak

A világkupagyőztes sílövő, román színekben versenyző Tófalvi Éva is megbukott a doppingteszten az év eleje óta tiltólistán szereplő meldonium nevű szerrel - adta hírül a nemzetközi biatlon-szövetség (IBU) bejelentésére hivatkozva szerdán a román Agerpres hírügynökség.
A 37 éves, csíkszeredai születésű sportolónak a március 8-án Oslóban, versenyen kívül levett mintája bizonyult pozitívnak. Tófalvit az IBU doppingbizottságának döntéséig ideiglenesen eltiltották a versenyzéstől. Az Agerpres szerint a sportolót hamarosan a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elé idézik, de csak azt követően, hogy egy szakértői vizsgálat tisztázza: mennyi idő alatt ürül ki a meldonium a szervezetből.

Tófalvi Éva a 2008-2009-es idényben, a 15 kilométeres egyéni versenyszámban nyert világkupát az ausztriai Hochfilzenben. A téli sportok egyik legeredményesebb versenyzőjeként az utóbbi két téli olimpia megnyitóján (2010-ben Vancouverben és 2014-ben Szocsiban) ő volt Románia zászlóvivője.

Tófalvi Éva immár a második romániai sportoló, aki meldonium használata miatt akad fenn a doppingteszten. A román hírforrások kedden számoltak be arról, hogy Mirela Lavrik futónő, a márciusi fedettpályás atlétikai világbajnokságon bronzérmes 4x400 méteres román váltó tagja is elbukta a doppingtesztet meldoniummal, amelynek használatán eddig 140-en vesztettek rajta világszerte.

A WADA hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. Javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét. Ezzel a szerrel bukott meg az orosz élsportolók közül például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó és Julija Jefimova világ- és Európa-bajnok úszó.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.