Erdei kikapott, Albert herceg is fütyült

Erdei Zsolt korábbi félnehéz- és cirkálósúlyú profi ökölvívó világbajnok megosztott pontozással vereséget szenvedett az orosz Gyenyisz Gracsovtól a "Monte-Carlo millió dolláros szupernégyes" elnevezésű minitorna szombati elődöntőjében.

A mérkőzésen a magyar kommentátorok végig jobbnak látták a magyar öklözőt, de a három pontozóbíró közül csak egy osztotta véleményüket. Erdei az eredményhirdetés előtt a nézők között helyet foglaló Albert monacói hercegnek adta kesztyűét, az uralkodó később kifejezte nemtetszését a bírói döntéssel kapcsolatban.

Erdei Zsolt

A magyar öklözőnek - aki legutóbb közel két éve, 2011 júniusában bokszolt, azóta sérülések miatt két mérkőzését is le kellett mondania - profiként ez volt az első veresége, korábbi 33 mérkőzését megnyerte, 18-at kiütéssel vagy technikai KO-val.

Az már az első menetben kiderült, hogy a 38 éves Erdei - aki legutóbb közel két éve, 2011 júniusában bokszolt, azóta sérülések miatt két mérkőzését is le kellett mondania - sokkal képzettebb és gyorsabb a nála nyolc évvel fiatalabb ellenfelénél. Ezeket az erényeit jól érvényesítette Madár és kezében tartotta a találkozót. Az összecsapás felénél egyértelműen látszott Erdei fölénye, igaz, nem sok látványos ütést láthatott a közönség. A 2005-ben Szegeden kick-box világbajnoki címet nyert Gracsov a legtöbb esetben csak a levegőt találta el.

Úgy tűnt, Gracsov a hetedik menet körül már érezte, hogy ezt a mérkőzést pontozással nem nyerheti meg, így megpróbált többet támadni, de ezeket a próbálkozásokat Erdei rutinosan elhárította. A közönség hangjaiból ítélve, valamint a látottak alapján nem lehetett kérdés Erdei győzelme, ennek ellenére a bírók - nagy megdöbbenésre - megosztott pontozással Gracsovot hozták ki győztesnek.

A Sport1 kommentátorai viszont már a 9. menet előtt hitetlenkedve jelezték, hogy egyes kollégáknál 4-4-es döntetlen az állás. Az utolsó menetben Erdei vadul rohamozott, ez talán azt jelezhette, hogy a magyar bokszoló szakmai stábjában is szorosnak érezhették az állást.

A pontozás után hitetlenkedő Winkler Róbert az Index tudósításában azt írta: "Felhívtam Rácz Félixet, látta-e a meccset. Látta, mondja szomorúan. És, mi értelme ennek?" A percről percre tudósításban Winkler így adja vissza Rácz véleményét: "Hát csak annyi, hogy bár Edwin Rordiguezről a Boxrec.com adatai alapján nem derül ki, de Félix speciel tudja, hogy a menedzser-promóter Lou DiBella kedvenc embere. A csalásnak pedig az az értelme, hogy Rodriguez szerint Madár igenis meg tudná verni Rodriguezt a döntőben, ezért is iktatták ki ezzel a szürreális megosztott pontozással. Tehát Gracsov csak egy paraszt a játszmában, a sima ellenfél Rodrigueznek a döntőben. Mondjuk ennek se látom sokkal több értelmét, hiszen egy Gracsovot megverni, annak nincs komoly hírértéke."

A négyes torna másik mérkőzésén a dominikai Edwin Rodríguez találkozott a hozzá hasonlóan veretlen argentin Ezequiel Osvaldo Madernával - és a Winkler kolléga által vázolt feltételezés szerint Rodríguez nyert. A két meccs győztese július 13-án küzd meg egymással, az egymillió dolláros díjon pedig 60-40 százalékos arányban osztoznak.

A gálán Erdeit megelőzően is szorítóba lépett egy magyar öklöző a veretlen Lődi Tamás személyében, aki egy tízmenetesre kiírt cirkálósúlyú mérkőzésen a harmadik menetben kiütéses vereséget szenvedett kongói Ilunga Makabutól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.