Aki legyőzte a rákot és Európa-bajnok lett

„Pályafutásom csúcspontja ez” – mondta a könnyeivel küzdő Antje Möldner-Schmidt az után, hogy Zürichben, az atlétikai Európa-bajnokság 3000 m-es női akadályfutása után a nyakába került az aranyérem. Igaz, kis híján lemaradt a díjátadásról, a riporterek ugyanis kérdések özönét zúdították rá az úgynevezett vegyes zónában. Volt okuk a különleges figyelemre.

Nem azért, mert a potsdami Möldner-Schmidt família igazi atlétacsalád: az édesapa gyalogló volt, a legidősebb leány, Silke, valamint az ikrek – Antje és Berit – középtávfutóként versenyeztek. Bátyjuk, Olaf 1989-ben bronzérmet nyert az egykori NDK bajnokságán a 20 km-es gyaloglásban. Berit sérülése miatt visszavonult, Antje viszont mind sikeresebb lett az 1500 méteres távon: 2005-ben már bronzérmet szerzett az U23-as Eb-n.

Attól fogva, hogy a 3000 méteres akadályfutást is felvette a repertoárjába, karrierje még ígéretesebben ívelt felfelé. Aztán az akkor huszonöt esztendős német atlétanő 2010. január 11-én megrándította a vállát a spanyolországi edzőtáborban. Az éles fájdalom csakhamar a nyakára is átterjedt, ezért kivizsgáltatta magát.

Möldner-Schmidt a dobogón
Möldner-Schmidt a dobogón
Franck Fife / AFP

A diagnózis sokkoló volt: Hodgkin-kór, azaz a nyirokcsomókra támadó, daganatos betegség. Vállműtét és kezelések egész sora várt rá. A hír hallatán az atléta pszichikailag összeomlott. Fizikailag is szörnyen leromlott: míg azelőtt heti száz kilométert futott, a kemoterápia hatására egy idő után néhány száz métert is nehezére esett megtenni. A haja csomókban hullott ki, a bőre megsárgult.

De összeszedte maradék lelki erejét, és elhatározta: kizárólag a gyógyulásra összpontosít. A változás hihetetlen és felfoghatatlanul gyors volt: fél évvel a rettenetes diagnózis után gyógyulttá nyilvánították. Helsinkiben, a 2012-es Európa-bajnokságon már a dobogó harmadik fokán mosolygott, aztán láthattuk a londoni olimpián is versenyezni, ahol a hetedik helyet szerezte meg. A múlt évben ismét német bajnoki címet ünnepelhetett, miközben sokan talán nem is sejtették, a pályán kívül micsoda akadályokat kellett leküzdenie.

Amikor nem az elemek ellen harcol, Antje a cottbusi rendőrségnél dolgozik. A szervezet honlapján büszkén sorolják munkatársuk ragyogó sportsikereit. Azt ugyan nem vették a lajstromba, de jaj annak a zsebtolvajnak, akit az utcán üldözőbe vesz...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.