Berki Krisztián éremért és olimpiai kvalifikációért megy a vb-re

Berki Krisztián a szőnyegen fekszik hason, mindkét lába derékszöget zár be felsőtestével. Balett táncosok is megirigyelhetnék az olimpiai aranyérmes, háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok tornász mozdulatát. A lólengés királya még további kunsztokat is bemutat nyújtás címszó alatt, a produkciót a gumiköteles erősítés, illetve a kedvenc szerén végrehajtott gyakorlat előzi meg.

A Glasgow-ban október 23-án kezdődő és november elsejéig tartó ötkarikás kvalifikációs világbajnokságra készülő férfiválogatott nyílt edzésén a Tornacsarnokban majdnem olyan sok operatőr és kolléga tolong, mintha valamelyik kereskedelmi televízió tartana tájékoztatót a névrokon celeb dzsungelfelfedezéséről. Szerencsére az igazi Berki mind jobban érzi magát. Mint köztudomású, a télen megoperálták a vállát, ám néhány hete ismét fájni kezdett e testrésze. A kínnak semmi köze nem volt a műtéthez: egy ideg csípődött be. A klasszis versenyzőnek emiatt ki kellett hagynia az országos bajnokságot.

Bravúros Berki
Bravúros Berki
Földi D. Attila

– Nagyon várom már a vébét, szinte teljesen rendben vagyok, bár fizikailag még erősödnöm kell – mondja az olimpiai bajnok a tréning után. – Fájdalmat már csak néha érzek. Mivel a selejtezők második csoportjában kell majd a szerre szállnom – míg vetélytársaimnak az elsőben –, lehet, hogy elég lesz, ha csak a kisebb erősségű gyakorlatomat mutatom be.

Tudni kell: Berki a sérülés miatt három elemet nem tudott végrehajtani, de most már nem kell semmit sem kihagynia, maximum akkor, ha taktikázik.

Kovács István szövetségi kapitány bízik tanítványa jó szereplésében. – Krisztiánnak nagyon nehéz volt az elmúlt egy év. Mindent megtett gyógyulása, majd a jó forma elérése érdekében. A skót fővárosban érmet kell szereznie a riói indulásért, remélem, ez meglesz, annak ellenére, hogy erős a mezőny.

Magyar Zoltán, a szintén lólengésben olimpiai aranyérmes szövetségi elnök arról beszél: Krisztiánt, akárcsak őt annak idején, feldobja a nagy verseny, a felfokozott várakozás.

A férfi- és női válogatott szombaton utazik Skóciába, ahol a versenyzők még egy hétig készülhetnek a vb-re. Ami a további esélyeket illeti: ugyancsak lólengésben Hidvégi Vidtől várható döntőbe jutás. A két csapatversenyben a riói szereplés érdekében mindenképpen a 16 közé kell kerülni. (Az első nyolc utazhat az olimpiára, a második nyolc pedig a brazil tesztversenyre, ahol még ki lehet vívni a szereplés jogát.) Ez azért is fontos, mert ha Berki mégsem állhat fel a dobogóra, a csapateredményért a magyar szövetségnek jár egy nem névre szóló, egyéni ötkarikás kvóta, s azt biztosan a címvédő kapná meg.

Ilyen lehetőségre azonban ne is gondoljunk, hiszen Krisztián mind jobban van, alig érez fájdalmat, s már nagyon várja, hogy lengjen a lovon...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.