Elhunyt a cseh tornásznő legenda

Hasnyálmirigy-rákban, 74 éves korában, szerda hajnalban meghalt Vera Cáslavská, hétszeres olimpiai bajnok cseh tornásznő – közölte az idnes.cz internetes portál, amelyet a világhírű személyiség leánya, Radka tájékoztatott a szomorú hírről.

A csinos szőke hölgy 1960-ban a római olimpián a cseh csapattal második lett. Négy évvel később Tokióban különböző szereken három, 1968-ban pedig Mexikóvárosban négy aranyérmet szerzett. Páratlan hazai és külföldi népszerűsége ellenére életében sok megpróbáltatás érte.

Hazatérése után többször nyilvánosan elítélte a Varsói Szerződés öt tagállama hadseregének 1968.augusztus 21-i csehszlovákiai invázióját. Még kiutazása előtt számos neves cseh és szlovákiai értelmiségihez hasonlóan aláírta a Kétezer szó című felhívást, amely az emberarcú szocializmus addigi vívmányainak, különösen a sajtószabadságnak a megőrzését, további reform tervek valóra váltását szorgalmazta.  Miután a kommunista titkosrendőrség zaklatásai ellenére sem volt hajlandó visszavonni az aláírását, kizárták a válogatottból, elvették az útlevelét is, éveken át még edzőként sem tevékenykedhetett. Csak Antonio Samaranchnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének határozott követelésére enyhítettek évekkel később a szankciókon.

A rendszerváltást követően számos állásajánlatot kapott. Szívesen látták volna Csehország tokiói nagykövetének posztján, vagy prágai főpolgármesterként. Végül Václav Havel államfő tanácsadója, majd pedig a Cseh Olimpiai Bizottság elnöke lett. Házassága viszont zátonyra futott. A mexikói olimpiát követően férjhez ment Josef Odlozilhoz, a tokiói olimpia ezüstérmes cseh középtávfutójához, de néhány év múlva elváltak.

1993-ban hatalmas vihart kavart volt férjének máig tisztázatlan halála. Sokáig tartotta magát az a feltevés, hogy közös fiuk ölte meg az apját. A nyomozás szerint valóban összeszólalkoztak, verekedtek is, de az egykori sportoló halálát az okozta, hogy részegen elesett és súlyos fejsérüléseket szenvedett. Ennek alapján a cseh elnök amnesztiájával szabadulhatott a fiatalember. A történteket Vera Cáslavská rendkívül nehezen viselte, hosszas pszichiátriai gyógykezelésre szorult. „A depresszió szörnyű betegség, alighanem alattomosabb a ráknál is“ – nyilatkozta 2007-ben, miután tele életerővel, visszatért közéletbe és ismét edzőként tevékenykedett. Sajnos, ebben nem lett igaza. Rohamosan romló egészségi állapota miatt már nem tudott elutazni Rio de Janeiróba, ahova pedig nagyon készült. Kedden szállították a prágai IKEM kórházba, ahol néhány órával később elhunyt.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.