Életmű az Anfield Roadon

A csapat és a közönség is mindent megtett, hogy Steven Gerrard méltó módon búcsúzhasson el Liverpooltól. Az ellenfél már kevésbé...

A 8-as mez viselője szombat kora este a Crystal Palace elleni találkozón köszönt el az Anfield Roadtól. A liverpooli stadiont elárasztó plakátok és transzparensek nem győzték eléggé méltatni a „senki máshoz nem hasonlítható” középpályást, aki eddigi pályafutását teljes egészében a városban töltötte, az évad végén viszont önszántából Los Angelesben, a Galaxynél folytatja. Ha legnagyobb álma, a bajnoki cím elnyerése nem is valósult meg soha, szombat estig 708 alkalommal lépett pályára az együttes színeiben, és 185-ször talált be az ellenfél kapujába.

Nagycsaládos búcsú
Nagycsaládos búcsú
Phil Noble / Reuters

Visszavonulása után vitrinjében egy-egy Bajnokok Ligája és UEFA Kupa-, valamint két FA-és három Liga Kupa-trófea emlékezteti a liverpooli évekre. Egyébként pedig: a Mersey-parti város és a labdarúgó közötti szoros kötelék egyik fő oka, hogy a 35 éves sztár unokatestvére, az akkor tízéves John-Paul volt az 1989-es, kilencvenhat liverpooli szurkoló életét követelő Hillsborough-katasztrófa legfiatalabb áldozata. Az anfieldi búcsú emelkedett hangulatát még az az apróság is csak kevéssé rontotta el, hogy a Crystal Palace eltért a forgatókönyvtől, és 3-1-re elkalapálta a házigazdákat, veszélybe sodorva egyben a Pool európai kupaszereplését.

A 37. forduló slágerének amúgy a Manchester United–Arsenal rangadó számított, s ez a randevú manapság már sokkal civilizáltabb esemény, mint 2004 októberében volt, amikor is az „ágyúsok” az Old Traffordon veszítették el negyvenkilenc meccs óta tartó veretlenségüket, trénerük, Arsene Wenger pedig „pizzába borítva” került ki a Sir Alex Fergusonnal folytatott vitájából.

A várakozást megcáfolva az MU összeállításából hiányzott a korábbi Arsenal-kapitány, Robin van Persie, a sérült Wayne Rooney helyett pedig most először Chris Smalling viselte a megkülönböztető karszalagot. Louis van Gaal csapata kezdett lendületesebben, így megérdemelten szerzett vezetést: félóra elteltével a hasonló helyzetben ritkán tévedő Ander Herrera öt méterről a kapuba vágta Ashley Young beívelt labdáját (1-0). A második félidő aztán gyökeresen más képet mutatott: az Arsenal – különösen Aaron Ramsey jóvoltából – mind jobban magára talált.

A szerencse is a vendégek mellé szegődött, mert a 74. percben az idén remekelő kapus, David de Gea megsérült. Ennek nyomán a Barcelonából szerződtetett Victor Valdes bemutatkozhatott a hazaiaknál, igaz, nem feltétlenül az ő hibája volt, hogy hét perccel később a vendégek kiegyenlítettek. A ludas Tyler Blackett volt, akinek a lábán gellert kapott Theo Walcott labdája, s a fals megzavarta a veterán kapust (1-1). Az állás a folytatásban nem változott, így valószínű, hogy a „vörös ördögök” 2005 óta először kényszerülnek selejtezőre a BL-ben.

A forduló krónikájához tartozik a Southampton 6-1-es kiütéses győzelme az Aston Villa ellen, ráadásul a szenegáli válogatott Sadio Mane – Robbie Fowler korábbi rekordját megdöntve – 2 perc 56 másodperc alatt ért el mesterhármast. A Manchester City idegenben 4-2-re nyert a hősiesen küzdő Swansea ellen, s már biztos résztvevője a Bajnokok Ligája főtáblájának.

Az élcsoport: 1. Chelsea 84 pont/36 mérkőzés, 2. Manchester City 76/37, 3. Arsenal 71/36, 4. Manchester United 69/37.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.