Elárulta magát, dicstelenül megbukott az angol szövetségi kapitány

Felajánlotta lemon­dását, majd távozott posztjáról Sam Allardyce, az angol futballválogatott idén nyáron kinevezett szakvezetője.

A hatvanegy éves tréner azért döntött így, mert az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) hivatalos vizsgálatot indított ellene a Telegraph rejtett kamerás felvételei miatt.

A lap tíz hónapja igyekszik feltárni az angol futballt érintő korrupciós ügyeket. Ennek érde­kében munkatársai sokszor öltöznek álruhába, és készítenek felvételeket titokban. Amikor Allardyce-szal – valamint képviselőivel, Mark Curtis ügynökkel és Shane Maloney pénzügyi tanácsadóval – találkoztak, a Premier League iránt érdeklődő távol-keleti befektetőknek adták ki magukat. A négyórás beszélgetés során a szövetségi kapitány – egyebek közt – arra vonatkozóan adott tanácsokat az álbefektetőknek, miként lehet kijátszani a futballisták játékjogát harmadik személynek, vagyis egy befektető cégnek. Márpedig ezt a gyakorlatot az angol szövetség 2008-ban, a nemzetközi pedig 2015-ben betiltotta. Nem véletlenül: ha a klubok helyett cégek adnák-vennék a játékosokat, az egyrészt „rabszolga-kereskedéshez" vezethetne, másrészt nagy pénz folyna el a rendszerből.

Fotó: Andrew Couldridge / Reuters

Allardyce azonban tuti tippeket adott a kiskapukhoz, és hozzátette: az igazi pénz ebben van. Beszélt például egy csoportról, amely úgy játssza ki a rendszert, hogy harmadik személyként nem az átigazolási díjból, hanem az ügynöki jutalékból veszi ki a részét.

Aki azt gondolja, ez csupán aprópénz, gondoljon arra: szerződése lejártával a csaknem 100 millió eurót érő Zlatan Ibrahimovic ingyen szerződött Párizsból Manchesterbe. Amennyiben nem vagyunk nai­vak, feltételezhetjük, hogy ha már fizetnie nem kellett érte a Unitednek, az összeg nagy részét ő és az ügynökei megkaphatta aláírási bónuszként, és máris kiment a pénz a rendszerből.

Allardyce további öngólokat is lőtt: kritizálta és a beszédhibájára utaló gúnynevén (Woy) emlegette elődjét, Roy Hodgsont, akinek segítőjét, Gary Neville-t lehülyézte. Bírálta munkaadóját, az angol szövetséget a Wembley stadion túl drága újjáépítése miatt, valamint megjegyzéseket tett Vilmos és Harry hercegre is.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.