El Classico az Eb-n

El Classico következik? Spanyol-portugál, avagy a Barcelona lényege őrölné meg ma este a Real kemény magját, Pepét és Ronaldót, illetve a portugál válogatottban remek Coentraot is? (Hát még ha Carvalho is játszhatna a portugál csapatban!) Őrli, ha tudja.

Hibás lenne a kérdésfelvetés? Látszólag igen, hiszen a spanyol kezdő csapatban általában négy Real-játékos van (Casillas, Arbeloa, Ramos és Xavi Alonso), a portugálban pedig csak 3.

Csakhogy a spanyolok mégis Barcelona-játékot játszanak. A portugálok meg Realt.

Ha persze a Barcelona a sajátját játssza, és nem – mint többen mondják – a 2008-as Európa-bajnok spanyol csapatét. Annak edzője a még Fergusonnál is idősebb Luis Aragonés, aki szerint ő a tiki-taka feltalálója. A 2008-as spanyol válogatott játszotta először azt a játékot, amelynek lényege, hogy passzolj kétszer annyit, mint az ellenfél, csigázd el őket a labdakergetéssel, de ha mégis hozzájuk kerül, azonnal, még fönt, az ő térfelükön támadj rájuk a lehető legnagyobb erővel. Abban a csapatban a Barcából még csak Puyol, Xavi és Iniesta játszott. Ők vitték volna át ezt a játékot a klubcsapatukhoz, Guardiola csak partner volt hozzá?

Mindegy is. A lényeg, hogy ma bár Guardiola nem ül a kispadon, de a spanyolok – immár általában öt-hat barcelonaival, s ha Villa és Puyol egészséges volna, ez a szám kettővel nagyobb lehetne – a mai Barcelona játékával rejtik el a labdát a portugálok elől is. Xavi egyébként a problémát szóban is szépen kipasszolta egy tévéinterjúban: Aragonés vetette el a magot, amelyből később annyi nagy spanyol siker született. Akárhogy is, válogatott szinten El Classico lesz ma este – csak éppen Guardiola és Mourinho nélkül.     

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.