El Clasico: Csak a kezdés nyolc

Xavi azt mondta: „Nem tudjuk, Guardiola mit akar.” A Barcelona híveinek azonban nem kellett halálra válniuk a ma este nyolckor kezdődő El Clasico előtt, mert a középpályást a nagymester jövőjéről kérdezték. A dilemma persze fennmarad, hogy az edző marad-e, megy-e, de a legfőbb izgalmat most a rangadó kelti.

Amely tényleg örök: a Barcelona és a Real Madrid futballcsapata a kétszázötvenedik alkalommal találkozik egymással. Minden meccset figyelembe véve, a vörös-kékek vezetnek: 104-szer győztek, és 90-szer kaptak ki. A 218 díjmérkőzést tekintve viszont már a királyi gárda áll (éppen hogy) jobban: 86-szor nyert, és 85-ször szenvedett vereséget. Szintén a Madridnál az előny a 163 bajnoki találkozó lajstromában: 68 fehér diadalra 64 vörös-kék siker jut. Barcelonában persze ritkán nyer a Real Madrid, s még ritkábban tud ellenállni a katalán együttesnek, amióta Guardiola a nagy rivális szakvezetője. Ez idő alatt tizennégy meccsből csak egyet – a múlt évi spanyol kupadöntőt – zártak győzelemmel a fehérek, és kilencszer kellett átélniük a vetélytárs ünnepét. (A bajnokságban egy döntetlen, hat vereség a madridi mérleg.)

Ma tehát korántsem csak a helyszín szól a Barcelona mellett, és még a Marca című fővárosi lap is azt írta pénteken a ma esti klasszikusról: „Messitől függ minden.” Pedig a Real Madrid sorozatban tizennyolc mérkőzést vívott meg veretlenül – tizenöt győzelemmel és csak három döntetlennel – a ligában, ám legutóbb (tavaly decemberben) éppen a „Barcával” szemben maradt alul... A vörös-kékek amúgy megháromszorozták a tizennyolcat, mert a Nou Camp stadionban 54 meccses veretlenségi szériánál tartanak. Ennél hosszabbat csak 1973 és 1976 között jegyeztek Katalóniában; stílszerűen 73 találkozóval. Ha már itt tartunk: hetvenháromban még Migueli, Asensi, Rexach, a perui Sotil és a holland bálvány Cruyff szerepelt a csapatban...

Hasonló ideál ma talán több is van, és a Barcelona bízhat egy másik sorozatában is, elvégre tizenegy bajnoki mérkőzést nyert meg egymás után. Ezzel együtt csak megközelítenie sikerült a Real Madridot – a királyiak (85) előnye négy pont –, és érthető, hogy Xavi sokkal határozottabban beszélt a liga hátralévő szakaszáról, mint Guardiola terveiről: „Ha szombaton veszítünk, akkor számunkra vége a bajnokságnak.” Hozzá kell tenni: a döntetlen is madridi aranyérmet ígérne, ám a vörös-kékek agyközpontja hallani sem akar erről: „Meglátják, annyit lesz nálunk a labda, és oly sokat támadunk majd, mint még soha!”

A másik oldalon José Mourinho edző a szokásosnál szerényebben jegyezte meg: „Minden klasszikus egy új kihívás.” E megállapítással aligha lehet vitába szállni, de sokkal inkább elsöprő az az adat, hogy a Real Madrid már menet közben beállította a klubrekordot: 107 góljával utolérte az 1990-ben bajnoki címet nyert együttesnek az egész bajnoki évadban nyújtott teljesítményét. (Abban az előkelő társaságban olyan futballisták mutatkoztak, mint Hierro, az ifjabb Sanchis, továbbá Michel, Schuster, Butragueno, Hugo Sanchez.)

Sok nagy szám van tehát.

Az is az, hogy több mint kétszáz televíziótársaság sugározza a találkozót, és – 200 perces show keretében – a Sport Tv riportere, Farkas Norbert is a helyszínről jelentkezik. Hogy a kettő közül melyik csatornán, azt mondani sem kell.

Hiszen, ha valami, a Barcelona–Real Madrid, az „sport egy”.

Dortmund: lökd ide a sört?

Akár már ma újabb aranyérmet ünnepelhet a címvédő Dortmund.

A listavezető – melynek előnye nyolc pont – a Mönchengladbach együttesét fogadja, míg a Bayern München Brémában vendégszerepel. A mostanival együtt három forduló van még hátra, és a tabella teteje így fest: 1. Dortmund 72 pont, 2. Bayern München 64, 3. Schalke 57.

Kétségbe esett Casillas az előző bajnokin: Real Madrid–Barcelona 1-3
Kétségbe esett Casillas az előző bajnokin: Real Madrid–Barcelona 1-3
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.