Legendás múltját árulja a bajba jutott klub

Amikor a családi ékszereket is el kell adni, már tényleg nagy a baj. (Bár sok famíliában az ékszert maximum a teknős jelenti.) A parmai labdarúgóklub az idén télen került komoly veszélybe.

A csapat februárban anyagi gondok miatt nem tudott kiállni az Udinese elleni hazai Serie A-meccsre. „Már nemhogy a játékosok fizetésére vagy az adókra, de a biztonsági személyzetre vagy a rezsire sincs anyagi keret. Az öltözőket – amelyekben egy ideje a meleg víz, sőt egyes források szerint az áram is hiányzik – senki nem takarítja, a labdarúgók pedig 2014 júniusa óta nem kapnak fizetést” – írtuk akkor lapunkban. Egy héttel később elmaradt a Genoa elleni meccs is. Csődeljárás indult, s bár a csapat – pótolva a mérkőzéseket – a bajnokságot befejezte, pontszámából hetet büntetésül levontak, utolsó helyezettként kiesett (ha nincs a mínuszolás, akkor mint tizenkilencedik búcsúzik).

A piszkos anyagiak miatt azonban nem a másodosztályban, hanem a Serie D-ben folythatja szereplését az 1913-ban alapított klub.

1999-ben még szép volt minden
1999-ben még szép volt minden
goal.com

Ám alacsonyabb szinten is pénzbe kerül a futball, ezért kénytelen értékeit árverésre bocsátani. Kalapács alá kerül az 1995-ben és 1999-ben elnyert UEFA Kupa-serleg, valamint az 1993-as európai Szuper Kupa-trófea. Húsz évvel ezelőtt a sorozatban még kétmeccses volt a döntő; a Parma együttese a Juventus csapatát pályaválasztóként 1-0-ra legyőzte, a visszavágón Milánóban pedig 1-1 lett az eredmény. Négy esztendővel később már csak egy mérkőzést játszottak: az olasz alakulat a moszkvai Luzsnyiki stadionban Gianluigi Bufonnal, Liliam Thurannal, Fabio Cannavaróval, Juan Sebastian Veronnal, Hernan Crespóval – micsoda nevek – a soraiban 3-0-ra nyert a Marseille gárdája ellen, s lett másodszor UEFA Kupa-győztes.

Most más a világ, következik az árverés, melyre az ajánlatokat szeptember 11-ig várják az olasz klubnál. A 200 millió eurós tartozás kiegyenlítéséhez azonban más „ékszerektől” is meg kell válniuk: eladják a nevet, és vevőket keresnek a bútorokra is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.