Egyre nő a csapásszám

Azt mondom, kész szerencse, hogy még a Videoton újabb vesszőfutása előtt lemondott klubdirektori posztjáról Burcsa Győző, mert ha a kárpótlással nem kecsegtető vigaszágon elszenvedett 0-3-as poznani blamázs is a hivatalában találja, akkor már visszavonhatatlanul Burcsa Vesztőként kellene bemutatkoznia.

Pedig a korábbi középpályás a nyolcvanas évek kétszeres bajnok, idehaza ellenállhatatlan Győri ETO-jában, majd a harminc esztendeje UEFA Kupa-döntős Videotonban nem ehhez szokott, ahogyan a válogatottban sem, függetlenül attól, hogy ő is ott botorkált az azóta is megfejthetetlenül kóválygó fiúk között a 0-6-os irányítószámú Irapuatóban. (De, figyelem, az világbajnokságon történt; 1986-tól vb nincs, csak ténfergés van.)

Amúgy Burcsa két évtizeden át távolságot tartott a magyar labdarúgástól – vagy inkább labdaüldözéstől –, és váratlan igazgatói szerepvállalása után is azt mondta: „Húsz év alatt nem fejlődött annyit a futballunk, hogy bármiről is lemaradtam volna.” Pusztán udvariasan fogalmazott, hiszen e szavak valódi jelentése – miként az igazság is – az: húsz esztendő alatt az égvilágon semmit nem fejlődött, sőt lehet, hogy még inkább visszafejlődött a magyar labdarúgás.

Szóval, Burcsa lemondott, és elköszönt a körültekintő klubépítkezés jegyében Fehérváron alig tíz tétmeccset megérő Bernard Casoni francia tréner is, csupán a súlyos viszontagságokban nem következett be változás. De miért ritkultak volna a szűnni nem akaró csapások, amikor nyilvánvaló: a magyar labdarúgás még Marine Le Pen Nemzeti Frontját is messze túlszárnyalja az euroszkepticizmus tekintetében. (Legalább valami előtt jár a hazai futball.)

A sportág sajátos magyar válfaja régóta rendíthetetlen a tekintetben, hogy nem akar csatlakozni és nem is kapcsolódik Európához, az ellen viszont egyáltalán nem tiltakozik, hogy az állam önti, csak önti bele a pénzt. A Debrecen és az FTC például egyaránt fényűző, nagyjából húszezres befogadóképességű stadiont kapott, de semmi sem utal ennek kedvező hatására, hiszen a Nagyerdőben jelenleg 3331, míg az Üllői úton 6423 a bajnoki meccsek átlag nézőszáma, a nemzetközi selejtezőket pedig ekképpen lehet jellemezni: amekkora a beruházás, akkora a ruházás. Micsoda rongyrázás: ékszerdobozokban tárolnak ócskavasat...

Ám a provinciális csimborasszón túl már a kontinens előszobájában – ha nem a lomtárában – véget ér a Tour de Flanc.

Maradnak maguknak

Selejtező, Rájátszás, első mérkőzések

A hazai labdarúgás változatlan nemzetközi leépülése közepette ma és holnap a hatodik fordulóval folytatódik a magyar bajnokság. Az NB I programja szombaton:

Újpest–Szombathely, Békéscsaba–Honvéd, Felcsút–Vasas, Paks–Diósgyőr (mind 18), Debrecen–FTC (20.30). Vasárnap: MTK–Videoton (Illovszky Rudolf stadion, 18).

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.