Nyolccal a négyben – egy lépésre az olimpiától a férfi pólóválogatott

A magyar férfiválogatott jó játékkal 8:5-re nyert a horvát csapat ellen Belgrádban, az olimpiai kvalifikációs vízilabda Európa-bajnokságon. Varga Dénes kiválóan pólózott, három gólt szerzett, Nagy Viktor a kapuban remekelt. Az elődöntőben holnap a montenegrói együttes következik.
A horvát csapatnak volt kevesebb veszítenivalója, az olimpiai bajnoki cím védőjeként ugyanis már megszerezte a riói repülőjegyet. A magyar férfi vízilabda-válogatott még küzd az ötkarikás kvalifikációért, s a minél jobb Eb-helyezésért a belgrádi tornán.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A keddi esti negyeddöntő előtti délelőttön tudták meg a horvátok, hogy egyik sztárjuk, Niksa Dobud doppingteszt-megtagadás miatti négyéves eltiltását jóváhagyta a nemzetközi Sportdöntőbíróság. A pólós már jó ideje nem szállhat vízbe, de nélküle is klasszisok sora szerepel az ellenfél csapatában, bár az együttesben több fiatal ugyancsak rendre szóhoz jut. A magyar válogatottban szintén vannak egyéniségek, például a 2013-ban világbajnok kapus, Nagy Viktor, aki a meccs elején bravúrral védte Buric labdáját.

A magyar szurkolótábor viszont gólt kiáltott a második percben, de kiderült, hiába: Bátori lövése után a labda az oldalhálóban kötött ki. Ám jött Hárai, és szenzációs félcsavarral szerezte meg a vezetést. Nagy újabb védéseket mutatott be, majd Hosnyánszky használta ki az emberelőnyös helyzetet. A túloldalon Petkovicnak már sikerült kibabrálnia Nagy kapussal, aztán a negyed végén csak azért nem született újabb gól, mert Varga Dénes lövése után a léc mentett (2:1).

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A második szakasz elején Vukicevic emberelőnyből egyenlített, majd Varga Dénes átadásából Hárai „pöckölt" a kapuba, ám Jokovic balkezes bombáját sem védhette Nagy (3:3). Szerencsére Varga Dénessel továbbra sem lehetett bírni: ezúttal távolról talált a hálóba. (Előtte saját kapuja előtt mentett.) Végre sikerült két góllal elhúzni: Hosnyánszky nagy lövése után kötött ki a labda Pavic kapujában (5:3). A „félidő" előtt Nagynak kellett kétszer is védenie, majd a kapus „kinézte" a lécet eltaláló Sukno ötméteresét.

A nagyszünet után négy perc telt el, amikor Vukicevic szépített. Ám nem sokáig reménykedhettek a horvátok, folytatódott a Varga Dénes-show: a főszereplő hatalmas gólt lőtt messziről a bal felső sarokba (6:4). A negyedik negyed kezdetén Kis ötméterest harcolt ki: a büntetőt (ki más?) Varga Dénes értékesítette. Loncar szépített, majd Vámos szerzett nyugtató gólt. Másfél perccel a vége előtt már a horvátok is tudták: ezen az Eb-n nem nyernek érmet.

A magyar csapat még nyerhet, ugyanis 8:5-ös győzelmével bejutott a legjobb négy közé.

További eredmény: Montenegró–Olaszország 10:7. Az elődöntő programja. Ma, 20.15: Szerbia–Görögország. Holnap, 20.15: Magyarország–Montenegró.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.