Egy-hét helyett CR7

Épp olyan vontatott volt hétfőn a gálának nevezett FIFA-est, amilyen monoton újabban az Aranylabda-választás. Az utóbbi hét évben nem nyert más, csak Cristiano Ronaldo és Lionel Messi: a portugál 2008-ban, a múlt évben és most, az argentin 2009 és 2012 között egyhuzamban.
Nem vitás, két extraklasszisról van szó, ám hovatovább úgy tetszik, mellettük nemhogy napjainkban nem rúghat labdába senki sem, de mintha előttük nem létezett volna futball. Ilyen hosszan tartó páros verseny soha nem alakult ki az Aranylabda történetében, pedig hát volt megannyi – bizony, Cristiano Ronaldóval és Messivel legalábbis konkuráló – nagyság a labdarúgás elmúlt hatvan évének históriájában. Ám háromszor csak a holland Johan Cruyff (1971, 1973, 1974), a francia Michel Platini (1983–85), valamint Cruyff honfitársa, Marco van Basten nyert (1988, 1989, 1992).
Mnt a moziban
Mint a moziban
Arnd Wiegmann / Reuters

Most megint CR7-é a pálma, s az ember néz, mint a moziban. Bár a csatár a Bajnokok Ligája-, spanyol Király Kupa- és klub-világbajnoki diadalt arató Real Madridnak a gólokat ipari méretekben termelő vezéralakja – 31 spanyol bajnoki góljával európai aranycipőse – volt, a múlt esztendő kiemelkedően legnagyobb eseményén, a világbajnokságon nemhogy fő-, de még csak epizódszerepet sem játszott (miként az lenni szokott). A földkerekség jelenlegi legjobbja tehát olyan labdarúgó, aki általában észrevétlen marad a világversenyeken. El tudtak volna hasonlót képzelni, mondjuk, Peléről? Ami azt illeti, a vb-k tekintetében a virtuóz Messi is csak az idén iratkozott fel – nem a nyertesek – a döntősök közé, de az egyenes kieséses szakaszban egyetlen gólt sem szerzett.

Közben a német válogatott úgy nyert világbajnoki aranyérmet, hogy az elődöntőben alighanem minden idők csúcsteljesítményét nyújtotta, Brazíliában verte tönkre 7-1-re Brazília együttesét. Ezzel alighanem zárójelbe tette még a hagyományosan sikeres német futball korábbi legnagyobb, egyenesen történelmi eredményét, az 1954-es vb-döntőben a magyarok ellen elért 3-2-t is. A jelenkor kivételes garnitúrájából a kapus Manuel Neuert „sikerült" a legjobb három közé jelölni, igaz, Joachim Löw szakvezetőt megválasztották az év edzőjének, míg Philipp Lahm és Toni Kroos szemét kiszúrták azzal, hogy mindkettejüket beválogatták 2014 úgynevezett álomtizenegyébe. Amelyben az egy este hét gólos brazil David Luiz is benne van...

Ami Neuert illeti, a csúcsteljesítmény nem volt elég
Ami Neuert illeti, a csúcsteljesítmény nem volt elég
Ruben Sprich / Reuters

Neuer amúgy nem lehet boldogtalan, mert kapus eddig mindössze hatszor került az Aranylabda-választáson a legjobb három közé: a szovjet Lev Jasin (1963) első, az olasz Dino Zoff (1973) és Gianluigi Buffon (2006) második, a csehszlovák Ivo Viktor (1976) és a német Oliver Kahn (2001) harmadik lett.

A voksolók nyilván elismerik: afféle 7-1, amilyet Belo Horizonte városában tavaly júliusban láttunk, csak egy volt. De a szavazók azt is hozzátették: CR7 szintén csak egy van.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.