Égszínkék, sötétkék

Simán elintézte a Manchester City csapata a bajnoki címvédő Chelsea együttesét az angol labdarúgó-bajnokságban. A Premier League második fordulójában győzött az Arsenal és a másik machesteri különítmény, a United is.

Először játszottak péntek este Premier League-találkozót, de a játéknap egy év múlva rendszeressé válik, amikor az új tévéközvetítési rend életbe lépésével négynaposra nyúlik majd el egy-egy forduló. Az Aston Villa–Manchester United mérkőzést eredetileg szombat kora este rendezték volna le, de az English Defence League szélsőjobboldali mozgalomnak a Birminghamhez közeli Walsallba tervezett iszlámellenes felvonulása olyan nyomást helyezett a rendőrségre, hogy az a futballszövetséghez fordult segítségért. Az MU kedden az FC Bruges ellen lép pályára a Bajnokok Ligája főtáblájára jutásért, így a meccs előrehozatala volt az egyetlen lehetséges kompromisszum.

A „vörös ördögök” biztosan nem panaszkodtak a szokatlan időpontra, mert így legalább – ha csak szombat délutánig is – két év óta először vezették a bajnoki tabellát. Ha a Tottenham elleni múlt szombati és az Aston Villa elleni újabb 1-0-ás győzelem még nem indokolja is feltétlenül a „diadalmenet” kifejezést, az utóbbi két évadban sokat szenvedett szurkolóknak értékelniük kell az előrehaladást.

A második forduló szenzációja a Manchester City–Chelsea találkozó volt, s bár az időpont lehetetlenné tette az esélyek latolgatását, a házigazdák tetszettek meggyőzőbbeknek a West Bromwich fölött aratott múlt hétfői kényelmes, 3-0-ás győzelmük után. Hozzájuk képest a Chelsea csupán 2-2-es döntetlent ért el a Swansea-val szemben, amit aztán azonnal követett a demoralizáló „medicgate”, vagyis José Mourinho tréner nagy nyilvánosságot kapott perpatvara orvosi teamjével. A „kékek” mindenesetre úgy érkeztek az Etihad stadionba, hogy a legutóbbi huszonhét vasárnapi mérkőzésükön nem kaptak ki. A „világoskékekben” azonban ellenfelükre találtak, s mivel 3-0-ás vereséget szenvedtek, újra neki kell futniuk valamilyen látványos statisztika írásának.

Agüero (City): ez volt az első
Agüero (City): ez volt az első
Carl Recine / Reuters

Sergio Agüero természetesen azonnal támadásba lendült, és valóságos csoda volt, hogy fél óra elteltével parádés helyzetei közül csak az ötödikből talált be Begovic hálójába. Az első félidő végén a vendégek új orvosi csapata kapott főszerepet, miután előbb Gary Cahill orrát találta el saját kapusa, majd Fernandinho vágta fejbe Diego Costát, akit az eset annyira feldühített, hogy társai alig tudták visszafogni a játékoskijáróban.

A szünet után folytatódott az idényt érezhetően felkészületlenül, szokott gyorsaságát nélkülözve kezdő Chelsea kálváriája, noha a 70. percben előbb Costa, majd Eden Hazard tette próbára Joe Hartot. A City fölénye az utolsó tizenegy percben két gólt is eredményezett, előbb a konditermet láthatóan alaposan kihasználó Vincent Kompany fejelte a hálóba David Silva szögletét, majd Fernandinho torolta meg Branislav Ivanovic pontatlanságát. Ha a City 49 millió fontos újonca, Raheem Sterling nem iratkozott is fel az eredményjelző táblára, beilleszkedése nem okozhatott csalódást Manuel Pellegrini edzőnek. Ugyanakkor Radamel Falcao egyelőre kék mezben sem tűnik a Premier League nagy egyéniségének.

Szombaton folytatódott a Leicesterhez meglepetésre elszerződött Claudio Ranieri győzelmi sorozata. A West Ham 2-1-es felülmúlása nem feltétlenül világszenzáció, ám hasonló bravúrt legutóbb tizenöt évvel ezelőtt vittek véghez a „rókák”.

Vasárnap délidőben idegesen érkezett a Selhurst Parkba az Arsenal, hiszen feledtetnie kellett a nyitómérkőzésén a West Hamtől elszenvedett 2-0-ás vereséget. Nos, Alexis Sanchez már az első percektől folyamatos nyomás alatt tartotta a Crystal Palace védelmét, mégis Olivier Giroud volt az, aki tizenhat perc elteltével emlékezetes atletikus mozdulattal küldte a kapuba Mesut Özil remek beadását. Az „ágyúsok” vezetése azonban csak tizenkét percig tartott. A siker új kovácsának remélt Petr Cecht – ellentétben a múlt héttel – ezúttal nem lehetett hibáztatni, amiért Joel Ward lövését nem tudta hárítani. Csakhogy az Alan Pardew irányítása alatt állandó veszélyt jelentő dél-londoniaknak szüntelen igyekezetük ellenére sem sikerült legyőzniük otthonukban az Arsenalt. Igaz, a szerencse is elpártolt tőlük: nem elég, hogy egyórányi játékhoz közeledve Damian Delaney a saját hálójába „kavarta” Sanchez fejesét (1-2), az utolsó percekben a vendégek szervezett védelme minden ígéretes próbálkozásukat hatástalanította.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.