Eb: a "hozzánemértő" Török Gábor beszól

Török Gábor eddig egyszer írt a blogjában a labdarúgásról, akkor is annak politikai vonatkozásairól. Most azonban kivételt tett: politikamentesen fejtette ki lesújtó véleményét a foci-Eb szakkomentátorairól.

Bár nem szokott a politikán kívüli véleményéről beszámolni, ezúttal kivételt tett Török Gábor politológus, aki korábban csupán egyszer írt a másik "nagy szerelméről", a labdarúgásról, akkor is alapvetően politikai nézőpontból. "Most, két nappal az Eb-döntő előtt kivételt teszek, de nem azzal a céllal, hogy versenyre keljek a hozzáértőkkel, hanem, hogy hiányoljam őket" – olvasható a legfrissebb blogbejegyzésében.

Mint írja, nagyon zavarják a mérkőzések kapcsán elérhető úgynevezett szakmai vélemények. "Tisztelet a kivételnek – például a Magyar Rádió késő esti adásában hallható Both Józsefnek, illetve a sportcsatornák néhány tényleg felkészült állandó szakértőjének –, a megkérdezett vendégektől legjobb esetben ugyanazt kapom, amit láttam: a győztes azért nyert, mert több gólt rúgott, ám ha a vesztes berúgja a helyzeteit, más lett volna az eredmény. Azt még elfogadom, hogy az egyébként olykor a szavakat is – és nem csupán a játékosokat – kereső riporterektől ilyesmi nem várható el, tőlük ezért aztán leginkább érdektelen statisztikákat (vajon mi jelentősége van egy mostani meccs kapcsán annak, hogy több évtizeddel ezelőtt mit játszott ugyanez a két csapat?) és bulvárhíreket kapunk (bár tudom, hogy egy újszülöttnek minden új, de az egyébként zseniális Balotelli örökbefogadási sztoriját talán nem kellene egy darabig újra elmesélni). Ám a félidők lefújását követően a tévénéző várna valamire, pontosabban valakire, aki helyére teszi a dolgokat, aki segít megérteni, hogy ami történt, miért történhetett."

Török szerint a beszélgetések mélysége és minősége sokszor a kérdezőn is múlik, mert ha a kérdések csak a felszínt kapargatják, akkor nagy valószínűséggel a válaszok sem lesznek izgalmasak. "Ezzel együtt is döbbenetes, hogy a stúdióba behívott focisták, volt focisták, edzők és szakértők alig-alig mondanak bármit, amit az átlagtévénéző ne tudna. Amiket hallunk, azok az elmúlt évtizedek magyar szakkommentátori toposzai, amelyeket simán visszamondana bárki, aki hozzám hasonlóan még arra is képes, hogy rendszeresen magyar bajnoki mérkőzéseket nézzen a tévében" – írja a politológus.

Török leszögezi, nem a hozzáértő, hanem a hozzánemértő beszél belőle: "Közel húsz évvel ezelőtt – többek között –azért is hagytam abba a sportújságírást, mert úgy éreztem, hogy nem elég valamit szeretni, ha nincs meg a szakmai tudás, a sajtópáholynál komfortosabb hely a lelátó. Amikor a fogalmazásmód, a nyelvi leleményesség, a költőiség kezdte kitölteni a szakmaiság helyét – tudnék mesélni, nagyon ciki dolgokat írtam, persze ugyanezek ma is minden sportnapilapban megtalálhatók –, éreztem, hogy rossz az irány: vagy meg kell tanulni rendesen a labdarúgást, vagy abba kell hagyni az újságírást. Utóbbit választottam, de az igény nem múlt el arra, hogy értsem is, amit látok. A hobbi, a kedvtelés lényege azonban az, hogy vannak olyanok, akikre érdemes hallgatni, mert profik, tanulták, el tudják mondani. Őket hiányolom. Szakértők helyett bikinis lányok küzdenek a tévében az Eb alatt – ígéri egy tévécsatorna. Egy lépésre vagyunk attól, hogy jöjjenek a bikinis szakértők" – zárul a blogbejegyzés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.