Dupla rendel!

„A jelszavunk: csak előre! Ez jár a fejünkben Kiel előtt is” – mondta a németországi utazást megelőzően Zubai Szabolcs, a Szeged férfi-kézilabdacsapatának beállósa, és a tömör nyilatkozat hűen tükrözi, mekkora az elszántság abban az együttesben, amelynek mindössze annyi a feladata, hogy kiejtse a világ alighanem legjobb együttesét a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében…

Azok, akik a múlt hét végén ott voltak az újszegedi csarnokban, még napokkal később is beleborzonganak, ha a különleges miliőre meg arra gondolnak, hogy az ellenállhatatlan irányító, Bombac és társai végül is két góllal legyűrték az extraklasszis vendéget. A földre visszaszállva persze tudjuk: a 31:29-es győzelemről – amely önmagában hatalmas bravúr – csak vasárnap este derül ki, hogy mennyit ér valójában.

Veszprém: meglesz-e a Nagy-dobás?
Veszprém: meglesz-e a Nagy-dobás?
Ian Langsdon / MTI/EPA

A kieli Sparkassen (Takarékpénztárak) arénában kiderül, megtérül-e az az irdatlan energiabefektetés, amely az első meccs sikerét eredményezte, ugyanakkor jó, ha tisztában vagyunk a „várható körülményekkel” is. Nem kell ahhoz az összeesküvés-elméletek megszállottjának lenni – elég csupán évtizedek óta követni a sportág nemzetközi klubtornáinak történéseit –, hogy feltételezzük: kegyetlenül nehéz dolga lesz Juan Carlos Pastor szakvezető végtelenül rokonszenves társulatának Németországban.

Főként természetesen a hazai pályán sokszorosan erősebb rivális sejthető produkciója miatt, de nem csak azért… Mivel a sorozat négyes döntőjének hagyományosan Köln ad otthont, elképzelhető, milyen arcot vágnának az európai szövetség vezetői, ha a női után a férfi Final Fourt is hazai csapat nélkül rendeznék. Ám mert a Győr is simán kieshetett – azaz a budapesti Sport arénában „árva a ház, nincs kacagás” hangulat várható –, minden további okoskodás helyett csupán a tényt rögzítjük: a német klubok közül a nyolc között már csak a Kiel van versenyben.

A magyarok helyzete ebben a tekintetben mindenképpen jobb, hiszen a Szeged mellett a Veszprém is résztvevője a negyeddöntőnek. Mi az, hogy! A bakonyiak úgy értek el 24:24-et Párizsban, hogy alig több, mint tíz perccel a meccs vége előtt még öt góllal vezettek a PSG ellen. Noha nyilván kár az eltékozolt előnyért, akad olyan nézet is: jobb, hogy így alakult, mert a nagy fór esetleg elaltathatná a csapatot idehaza. A sajátos megközelítésben is lehet igazság, bár egyetlen lépéssel a BL-végjáték előtt sok mindenre gondolna az ember, csak arra nem, hogy a résztvevők egyike ásítozva lép pályára…

Akárhogyan is, a Veszprém ott áll a tavalyi attrakció megismétlésének közelében: már minimális különbségű győzelem is újabb németországi repülőjegyet ér Nagy Lászlónak és társainak. Igaz, a dunántúli együttes a múlt évben a négy résztvevőből a negyedik lett a Final Fourban, de már a fellépés lehetősége is meghatározó élmény volt valamennyi érintett számára. Ők tehát semmi mást nem szeretnének jobban, mint megint érezni a kölni utánozhatatlan illatát. (B. G.)

A férfi kézilabda BL-negyeddöntő visszavágóinak programja. Ma: Barcelona–HC Zágráb (az első mérkőzésen 25:23). Vasárnap: Veszprém–PSG (24:24, tv: Digisport1, 17.15), Kiel–Szeged (29:31, Digisport1, 19.15), Kielce–Vardar Szkopje (22:20).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.