Akár Dubaiban venne edzőtábornak való ingatlant a kajak-kenu szövetség

Dubai vagy marokkói ingatlan vásárlásával spórolna a Magyar Kajak-kenu Szövetség. Ez az ötlet első blikkre legalábbis meghökkentőnek tetszik, ám Baráth Etele racionális érvekkel indokolja a projektet. A szervezet elnöke, aki először a Digisport reggeli műsorában beszélt a tervről, lapunknak azt mondta: „Már több éve gondolkodunk a beruházáson. Főként azért, mert akár évi 30 millió forintot is megtakaríthatnánk a bázis működtetésével. Versenyzőink a téli időszakban hosszú hetekig készülnek meleg égövi körülmények között; ezek a floridai vagy dél-afrikai utazások rendkívül költségesek. Éppen ezért jutottunk arra: akár egy dél-olaszországi tábor működtetése is jó lehet pénzügyileg.”

Méghozzá azért, mert az év többi részében – értsd: amikor a magyarok nem használják – kiadnák a telepet, a bevételből pedig futná a fenntartásra. Igaz, most már nem csupán Itália van a fókuszban, hanem Marokkó és Dubai is. Ezeket a projekteket ugyanis össze lehetne kötni a helyi kajaksport fejlesztéséhez nyújtott segítséggel, nem szólva arról, hogy az említett célpontokra fapados légi járattal is el lehet jutni Budapestről. Baráth ugyanakkor megjegyezte: ideálisnak még mindig az olasz helyszín mutatkozna, mert az busszal megközelíthető. A közúti fuvar pedig jelentősen csökkentené az egy főre jutó költségeket, minek nyomán az utánpótlás-versenyzők is évről évről ideális feltételek mellett készülhetnének az évadra.

Akárhogyan is, a kezdeményezés forradalminak nevezhető. Az nem meglepő, hogy korábban nem került szóba, hiszen a forráshiányos szövetségeknek esélyük sem volt ilyen mértékű befektetésre. Ám a kormány kiemelt támogatásának köszönhetően nagyot álmodhatnak.

Persze a dubai építkezés még így sem prioritás... „A legfontosabb feladatunk a hazai bázisok korszerűsítése. Ha ezzel végeztünk, akkor koncentrálhatunk a külföldi tábor megvásárlására” – szögezte le Baráth. Arra a felvetésre, hogy a távoli edzőtáborok célja a monoton tréningidőszak megtörése volt, miközben az új módszerrel Dubai éppúgy megszokottá válhat, akár Dunavarsány, Baráth így felelt: „A szövetség feladata, hogy ideális körülményeket garantáljon a felkészüléshez. Ha ezt a bázisunkkal megteremtjük majd, akkor oda várjuk a válogatott sportolókat. De a saját költségén mindenki oda megy, ahová akar. Az idén is volt olyan küldöttség, amelyik Ausztráliában tréningezett.”

A sportvezető kiemelte azt is: az extra forintokat igyekeznek befektetni, azaz úgy felhasználni, hogy önfenntartóvá tegyék a sportágat. Azt nem tudjuk, hogy a kajak-kenunak volt-e Minarik Edéje, de az biztos, hogy most elcsodálkozna. Változnak az idők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.