Dr. Motor: Rossi kilencedszer világbajnok

Valentino Rossira keressen jelzőt az, aki talál még a zsenihez méltót: a legjavát a nemzetközi sajtó alighanem már elpuffogtatta.

A gyorsasági motorosok idei világbajnoki sorozatának utolsó előtti futamán a Doktor úgy döntött, hogy a szezonzáró, valenciai versenyen nem szeretné izgalmi állapotba hozni nem kevés rajongóját, ezért már Szepangban megszerezte azokat a pontokat, amelyekre kilencedik világbajnoki címéhez feltétlenül szüksége volt.

Sőt… Elég lett volna a negyedik helyen végeznie, hiszen legnagyobb vetély-, egyben csapattársa, Jorge Lorenzo 38 ponttal állt mögötte, ehhez képest az olasz úgy motorozott, mintha az élete függött volna a jó helyezéstől.

Hajtotta a vére, holott elég lett volna óriási rutinjára hagyatkoznia a vizes, éppen ezért bukásveszélyes pályán. Rossi azonban nem az a motoros, aki biztonsági kűröket szokott bemutatni: viszonylag gyengébb rajt után – a közvetlenül előtte haladó Lorenzót szemmel tartva - körről körre nyomult előre.

Aztán, amikor kempingmotorozásra lassulhatott volna, egy szenzációs manővert követően megelőzte csapattársát – csak a miheztartás végett. Jenson Button a múlt héten megelégedett azzal, hogy a boxban ünnepelje Forma–1-es világbajnoki címét, Rossi azonban mindenképpen a dobogóra akart állni, és futamharmadikként fel is állt. A versenyt Casey Stoner nyerte, amiért elismerés illeti, csakhogy a show-t megint ellopta előle a Doktor. (Csak a teljesség kedvéért: Talmácsi Gábor tizennegyedikként ért célba.)

A 250 kcm-ben Talmácsi istállótársa, a japán Aojama Hirosi jelentősi lépést tett a világbajnoki cím megszerzése felé, miután megnyerte a futamát, a nagy rivális olasz Marco Simoncelli pedig csupán harmadik lett. Aojama előnye huszonegy pont Simoncelli előtt; miután már csak egy futam van hátra, a japánnak Valenciában elég lesz a 11. helyen célba érkeznie a végső győzelemhez.

A tavasszal Talmácsi helyére a Balatonring csapatába szerződtetett Németh Balázs nagyszerűen helytállt, pályafutása eddigi legjobb eredményével zárt Szepangban: a 11. helyen intették le, amiért öt világbajnoki pont járt. A legkisebbeknél, a 125 kcm-ben a már világbajnok spanyol Julian Simon nyert a pontversenyben is mögötte álló brit Smith előtt.

MotoGP: 1. Casey Stoner (ausztrál), 2. Dani Pedrosa (spanyol), 3. Valentino Rossi (olasz), ...14. Talmácsi Gábor.
A pontversenyben: 1. Rossi 286 (már világbajnok), 2. Jorge Lorenzo (spanyol) 245, 3. Stoner 220,....17. Talmácsi 19.

250 kcm: 1. Aojama Hirosi (japán), 2. Hector Barbera (spanyol), 3. Marco Simoncelli (olasz), ...11.  Németh Balázs. Tóth Imre kiesett.
A pontversenyben: 1. Aojama 252, 2. Simoncelli 231, 3. Barbera 214, ...22. Tóth 12, ...24. Németh 8.

125 kcm: 1.  Julián Simon (spanyol), 2.  Bradley Smith (brit), 3.  Pol Espargaro (spanyol).
A pontversenyben: 1. Simon 264 (már világbajnok), 2. Smith 203,5, 3. Nicolas Terol (spanyol) 173,5.

Yamaha MotoGP rider Valentino Rossi of Italy poses on the podium during Malaysian Grand Prix at Sepang International Circuit near Kuala Lumpur October 25, 2009.
Yamaha MotoGP rider Valentino Rossi of Italy poses on the podium during Malaysian Grand Prix at Sepang International Circuit near Kuala Lumpur October 25, 2009. Rossi sealed his second successive MotoGP world championship on Sunday after finishing third at the Malaysian Grand Prix. REUTERS/Zainal Abd Halim (MALAYSIA SPORT MOTOR RACING)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.