Diego marakodna

A friss házasok hamar hajba kaptak. Sőt olyannyira összevesztek, hogy az is lehet: Julio Grondona argentin futballszövetségi elnök és Diego Maradona válogatott-szakvezető útjai elválnak.

Az "isteni Diego", akit a napokban neveztek ki szövetségi kapitánynak, eredetileg Sergio Batistát és José Luis Brownt, a vele együtt 1986-ban világbajnoki címet nyert játszótársakat ajánlotta másodedzőnek. Ám aztán a ’86-ban szintén aranyérmes Oscar Ruggerit javasolta - a technikai igazgató Carlos Bilardo közvetítésével - segítőnek, ezt a forgatókönyvet azonban nem jelölte Oscar-díjra Grondona.

Meg kell említeni, hogy akármilyen világhíresség Maradona, az elöljáró - ha az ismertség tekintetében nem is - azonos súlycsoportban van vele. Egyrészt csaknem harminc éve, 1979 óta (!) irányítja az argentin szövetséget, másrészt a FIFA alelnöke, és befolyására jellemző, hogy “a dél-amerikai labdarúgás Keresztapájának” nevezik.

Márpedig a hetvenhét éves Grondona egyáltalán nem szíveli Ruggerit, azaz Maradonának nehezebb a korábbi védőt maga mellé ültetnie, mint annak idején az ellenfeleket megbolondítania. Ha tervéről nem tesz le, lemondhat hivataláról, mert hogy a nagy hatalmú presidente nem tágít, az fölöttébb valószínű.

Az erőviszonyokat jól tükrözi: az argentin média - Diego-nimbusz ide vagy oda - a legmesszebbmenőkig elképzelhetőnek tartja, hogy a valaha volt legnagyszerűbb labdarúgók egyike már akkor elveszti állását, amikor még egyetlen meccsen sem dirigálta hazája nemzeti együttesét. (Mármint a kispadról nem, mert 91 alkalommal “egészen jól” elvezényelte a válogatottat.)

Maradona egyébként leginkább presztízsokokból harcol (ha harcol), mivel a korábbi 97-szeres válogatott Ruggeri edzőként eddig nem sokat mutatott fel. Argentínában két periódusban volt a San Lorenzo, egyben az Independiente szakvezetője, míg Mexikóban előbb a Chivast, majd a másik guadalajarai csapatot, a Tecost trenírozta, de ugyanúgy sikertelen maradt, mint a mexikóvárosi Club Americánál.

Grondona azonban nem emiatt utálja Ruggerit (“Nem szeretem az arcát” - mondta, ami közkeletű kifejezéssel annyit tesz, hogy “nem bírom a pofáját”), és a vita kimenetelével kapcsolatban Maradonának figyelembe kell vennie, hogy “Isten keze” itt nem segít… 

Diego Maradona és Julio Grondon
Diego Maradona és Julio Grondon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.