Diack volt a keresztapa

A korrupció csak egy kisszámú csoportot érintett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség volt elnöke körül – sugallta ez idáig az IAAF, ám most már papírjuk van arról, hogy a szövetség teljes vezetői struktúrája csődöt mondott.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség ­(WADA) által felkért vizsgálóbizottság nyilvánosságra hozta az atlétikát fertőző korrupcióról szóló jelentésének második részét, és a megállapításai a jelenlegi vezetésre is veszélyesek lehetnek.

A vizsgálat szerint Lamine ­Diack volt IAAF-elnök a botrány első számú felelőse: a sportvezető létrehozott egy csoportot a szövetségen kívül, amely doppingvétségen ért versenyzőket zsarolt meg, és pénzért ügyüket elsikálta. Az elmúlt években is aktív bűnszövetkezetnek tagja volt Diack fia, Khalil, ő most körözés alatt áll. A korábbi szövetségi elnök megtűrte a csalást a szervezeten belül is, és erről az IAAF tanácsának tudomása volt. Márpedig a megtisztulás ígéretével a szervezet élére választott Sebastian Coe az elmúlt 13 évben az IAAF vezetőségének tagja volt.

A jelentés bemutatásakor így feltűnést keltett, hogy a vizsgálatot vezető kanadai Richard Pound az IAAF jelenlegi elnökének a védelmére kelt. Szerinte az atlétikai szövetség most visszaszerezheti a szervezet iránti bizalmat. „Erre a feladatra Sebastian Coe-nál alkalmasabb személyt nem tudok elképzelni” – mondta Pound. Ha a kijelentést összevetjük a vizsgálat eredményeivel, akkor látszik igazán, mekkora bajban van az atlétikai szövetség.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.