Dél-Afrika: csúcs minden fronton

Brazília, a 2014-es világbajnokság házigazdája a dél-afrikai biztonsági intézkedéseket tanulmányozza; ez óriási büszkeség a mostani vendéglátók számára. A bűnözés visszaszorítása tekintetében csaknem minden rendben, ám a szervezést illetően már komoly fennakadások voltak és vannak.

Biztos pont nincs, bármivel kapcsolatban aggódni kell: működik-e vagy sem. Ilyen például a stadionok és a városok közti utaztatás, a repülőtéri forgalom lebonyolítása, vagy éppen az elektronikus (internetes) kapcsolat.  Már most félő, hogy hétfőn, a döntő másnapján kaotikus állapotok lesznek a johannesburgi Tambo repülőtéren, miután Durban felmondta a szolgálatot a spanyol-német elődöntő előtt, alatt és után. Bizony alatta is, hiszen több gép még odafenn körözött, amikor a csapatok már kifutottak a pályára. Ezért aztán szurkolók sokasága maradt le a meccsről, és nem csupán azok mulasztották el a mérkőzést - vagy annak egy részét -, akiknek a járatát nem engedték leszállni, hanem azok is, akik benn ragadtak az irdatlan, negyven kilométeres csúcsforgalomban (ennyi a távolság a reptér és az aréna között).

A dél-afrikai repülőtársaság most vizsgálatot folytat, mi okozta a csődöt, és az első jelentések szerint azért alakult ki káosz, mert magángépeknek adtak sorra leszállási engedélyt az irányító toronyban. Egy itteni lap viszont úgy tudja: az első homokszem akkor került a gépezetbe, amikor a FIFA illetékeseit szállító charter kért külön besorolást.

A johannesburgi Tambo jóval nagyobb az újonnan épített durbani repülőtérnél, ráadásul hangulatos is olyankor, amikor nem lepik el tömegek: az érkezési oldalon lelátót alakítottak ki, a szeretteik, barátaik elé kijövők „szurkolókként" fogadhatják a várva-várt személyeket.

A tribün azonban nyomban elveszik, amint megindul a hollandok áradata otthonról meg a többi dél-afrikai városból, mert Johannesburgban és az innen hetven kilométerre lévő Pretoriában sincs már szállodai férőhely, így megannyi drukkercsoport kénytelen Durbanben, illetve Fokvárosban lakni. (Az előbbi 600, az utóbbi 1400 kilométernyi távolságra fekszik a döntő helyszínének városától. Azaz repülni kell oda és vissza.) „Sky War!" - ezt jelentik a különböző itteni csatornákon, a Star Warsra, a Csillagok háborújára utalva.

A csillagok vasárnap lesznek a középpontban, ha nem is háborúznak.

A többit hétfőn meglátják azok, akik kaptak repülőjegyet arra a napra...

Forgalmi akadály az angol szurkolók előtt
Rustenburg, 2010. június 12. Az országúton áthaladó zsiráfok tartóztatják fel az angol szurkolók gépjárművét Rustenburg közelében 2010. június 12-én, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság C csoportja első fordulójában lejátszásra kerülő Anglia-Egyesült Államok mérkőzés kezdete előtt. A találkozót a rustenburgi Royal Bafokeng Stadionban játsszák. (MTI/AP/Jerome Delay)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.