Dél-Afrika: az igazi kezdőkör

A nagy torna utolsó hete még hátra van, de Dél-Afrika már összegez, és rendkívüli sikerként éli meg a világbajnokság megrendezését. Noha a vb nyilvánvalóan nem oldhatja meg az ország gazdasági és politikai problémáit, óriási távlatokat nyit, ha már nem nyitott eddig is – hangoztatják egyöntetűen az itteni véleményformálók.

"Mi lesz, ha az utolsó vuvuzela is elhallgat? Mit hagy a világbajnokság Dél-Afrikára?” – teszik fel a kérdést, és nyomban meg is válaszolják: „Legelőször is azt, ami nem került semmibe, aminek azonban felbecsülhetetlen értéke van. A bizonyosságot és a büszkeséget, hogy az ország képes véghez vinni nagy dolgokat; az egység megteremtésének lehetőségét, egyebek közt abból kiindulva, hogy fekete és fehér önkéntesek sokasága működik együtt a legnagyobb békében a vb-n; a jogos reményt arra vonatkozóan, hogy Dél-Afrika végképp szakíthat tragikus múltjával.”

Ez nem csupán teória – teszik hozzá –, e kivételes alkalom „itt és most” van.

Azaz kamatozhatnak is az irdatlan összegű befektetések. Dél-Afrika – a többi közt – 11,7 milliárd dollárt költött a vb tíz stadionjának fel-, illetve újjáépítésére; 11,2 milliárdot a vasúthálózat fejlesztésére; 1,3 milliárdot a biztonságra és másfél milliárdot a telekommunikációs projektre.

Ám gazdaságilag is előnyös a világbajnokság az ország számára, hiszen minden infrastrukturális beruházásnak az utolsó sípszó után is hasznát veszi a vb házigazdája. (Kivéve tán az arénákat – jegyzem meg halkan –, mert nem vagyok biztos benne, hogy ekkora és ilyen minőségű stadionokra feltétlenül szükség lesz a jövőben. Ezek fenntartása pedig nagy terheket ró majd az önkormányzatokra, illetve – az adók feltehető emelésén keresztül – a lakosságra.)

Ráadásul a világbajnokság 130 ezer embernek teremtett munkaalkalmat, igaz, a turisztikai szféra közel sem foglalkoztat majd annyi embert, mint a torna előtt és alatt, a stadionok építéséhez pedig már régóta nem kell munkás. Ezzel együtt a vb Dél-Afrika 0,4 százalékos GDP-növekedését generálja ebben az évben, ami nem kevesebbet, mint 38 milliárd dollárt jelent.

S mindezt megfejeli az az érzés: az ország a világbajnokság korántsem felsült vendéglátójaként el tudta hallgattatni az „afropesszimistákat”, és meglepte magát is önbizalommal. „A kulcskérdés most már az, hogy ezt a szellemet megőrizzük, s hazánk javára fordítsuk” – szögezik le az elemzők.

Nehezebb lesz, mint a labdarúgó-vb megrendezése, de az sem tartozik az egyszerű feladatok közé...

Az oroszlánkölykök kifejezetten szeretik a vuvuzelát
Rustenburg, 2010. június 13. Tízhetes fehér kisoroszlán vuvuzelával, azaz dél-afrikai szurkolók levegőkürtjével játszik egyik testvérével Rustenburg közelében 2010. június 13-án, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság alatt. A kölyköket és testvéreiket anyjuk elutasította, ezért mesterségesen táplálják őket. A vuvuzelát játékként kapták a farm tulajdonosától, aki neveli őket. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.