Röplabda: nem bánnák, ha a szakvezető kettős életet élne

A Chelsea belga kapusát is érdekelte a női röplabda Európa-bajnokság. Thibaut Courtois családi kötelék miatt volt Antwerpenben a Belgium–Csehország negyeddöntőn. A futballistának nem kellett szabadnapot kérnie főnökétől, José Mourinhótól, ugyanis már hetek óta nincs a csapat keretében. Még szeptember elején egy edzésen sérült meg a térde, meg is operálták, több hónapig nem léphet pályára. Így nem volt akadálya, hogy mankóval ugyan, de ott legyen a belga város Lotto Arenájában, ahol testvére, Valerie és társai könnyedén győztek 3:1-re, s jutottak a nyolc közé.

E meccs előtt játszott a magyar válogatott is (mint köztudomású, 3:0-ra kikapott a németektől), s a lányok megnézték az utánuk következő találkozót, a belga kapus nem messze tőlük ült. Belgium a továbbiakban nem remekelt: a szerbek 3:1-re nyertek ellenük a negyeddöntőben, s a két évvel ezelőtti Eb-bronzérmes ezúttal csak hatodik lett. A címvédő azonban ismét ünnepelhetett: Oroszország válogatottja a rotterdami döntőben 3:0-ra győzött a társrendező Hollandia ellen.

Jan De Brandt és Sándor Renáta, a válogatott egyik legjobbja
Jan De Brandt és Sándor Renáta, a válogatott egyik legjobbja
Laurent Dubrule / EPA

A magyarok már azzal szenzációt keltettek a röplabdavilágban, hogy huszonnyolc esztendő után ismét kikerültek a kontinenstornára; elődeik 1987-ben a tizedik helyet szerezték meg. Akkor még rendeztek helyosztókat, most már nem – igaz, a tizenkettő helyett tizenhat csapat szerepelhetett –, a sorrendet összevetések alapján állapítják meg, így honfitársaink a 12. helyen kötöttek ki.

Ezzel együtt az Azerbajdzsán csapata elleni bravúros győzelem (3:1) minden bizonnyal hatással lesz a sportág hazai fejlődésére. A szövetség vezetői nagyon bíznak abban, hogy az Eb-szereplés nyomán mind több gyerek megy majd röplabdázni. Nagy kérdés, hogy a belga kapitány, Jan De Brandt a továbbiakban is posztján marad-e. Főnökei marasztalják a szerződése szerint október 15-ig hivatalban lévő trénert.

Mint Pecsuvácz Pétertől, a szövetség sajtófőnökétől megtudtuk: a felek között hamarosan megkezdődnek a tárgyalások. Tudni kell: De Brandt az utóbbi hónapokban csak a magyar válogatottra összpontosított, az új évadtól viszont a Gent csapatánál ül a kispadon. (Ott folytatja pályafutását az Eb-csapat tagja, az eddig Finnországban játszó Pallag Ágnes.) Az MRSZ nem bánná, ha a szakvezető kettős életet élne...

Azt is izgatottan várják a röplabda köreiben, hogy André Meyer, az európai konföderáció elnöke beváltja-e ígéretét. Az elöljáró ugyanis kijelentette: ha a magyar együttes megnyeri az Európa Ligát, akkor a csapatot besorolják a Világ Liga harmadik csoportjába. A válogatott a törökök ellen megszerezte az EL-trófeát, s a vezetők bíznak abban, hogy az együttes az Eb után jövőre szintén rangos sorozatban szerepelhet, azaz a nemzetközi szövetség korifeusai is Meyer álláspontján lesznek.

Addig marad a hazai bajnokság, illetve a kontinentális kupasorozat. Az október 15-én kezdődő női NB I-ben az előző kiírás aranyérmese, a Békéscsaba és második helyezettje, a Vasas a két esélyes; a békési klubhoz szerződött Tálas Zsuzsanna a Vasasból, illetve Szakmáry Gréta a Gödöllőből. A viharsarkiak a hónap végén hazai pályán kezdenek az Olimpiakosszal a CEV Kupában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.