Dakar: szívinfarktus végzett a francia motorossal

Szívinfarktus végzett Pascal Terry francia motorossal, aki még a vasárnapi, második szakaszon tűnt el a Dakar 2009, Argentínában és Chilében zajló tereprali-viadalon.

A halálokok között az argentin hírügynökség kórházi jelentésre hivatkozó beszámolójában tüdővizenyő is szerepel. A Telam szerint az ödémát "olyan táplálék fogyasztása váltotta ki, amely a szív és a légzőrendszer leállását idézte elő".

A 49 éves, első Dakarján elindult versenyzőt csak szerdán találták meg a Santa Rosa és Puerto Madryn közötti szakaszon.

A Yamahával versenyző Terry a második etapon 197 km megtétele után értesítette a szervezőket arról, hogy kifogyott az üzemanyaga, de beszerzett valamennyit az egyik versenytársától. Később megpróbált vele két alkalommal is műholdas kapcsolatba lépni a szervezőbizottság, mindkétszer sikertelenül. A kommunikációs rendszerben valamilyen hiba lehetett, a párizsi központ ugyanis már 4-én este értesítést kapott arról, hogy működésbe lépett a motoros vészjelző rakétája, a helybéliek azonban erről csak 5-én reggel szereztek tudomást. Később az a téves információ terjedt el, hogy mégiscsak beérkezett a táborba.

Azután, hogy az argentin szervezők értesültek a segélykérésről, egy autót küldtek a feltételezett helyszínre, és a polgári védelem is a bajba jutott motoros felkutatására indult. Mivel a keresés eredménytelenül zárult, a csendőrség is bekapcsolódott az akcióba, végül helyi idő szerint hajnali két óra után megtalálták Terryt. "Nagyon nehezen megközelíthető, növényzettel sűrűn benőtt helyen feküdt, a motorja mintegy tizenöt méterre volt tőle. A sisakját levette és behúzódott az árnyékba, ahol valameddig nyilván ellátta magát, mivel vizet és élelmet is találtak mellette" - közölte az egyik szervező.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Rossz időjárás, rövidebb 6. szakasz

A katari Nasszer al-Attijah volt a leggyorsabb az autósok között a hatodik szakaszon: a dpa hírügynökség úgy tudja, hogy al-Attijah nem ment át minden ellenőrzési ponton, ezért elképzelhető, hogy a nap végén időbüntetést kap.

A magyarok közül Palik László (Nissan) a 34., míg Szalay Balázs (Opel) a 35. helyen végzett, Liszi László (Mitsubishi) pedig a 46. volt.

A viadal honlapja szerint a motorosoknál a francia Cyril Despres érte el a legjobb időt, Dési János a 40.

A csütörtöki gyorsasági szakasz távja eredetileg 395 km volt, ám a szervezők az időjárási viszonyok miatt ezt 178 km-re mérsékelték

6. szakasz: San Rafael-Mendoza, 763 km (178 km gyorsasági):

Autók:

1. Nasszer al-Attijah (katari, Volkswagen) 1:01:13 ó

2. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Volkswagen) 5:07 p hátrány

3. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) 5:27 p h.

...34. Palik László (Nissan)1:44:22 ó h.

...35. Szalay Balázs (Opel) 1:44:35 ó h.

...46. Liszi László (Mitsubishi) 2:38:42 ó h.

Összetett:  

1. Nasszer al-Attijah (katari) 20:52:03 ó

Motorok:

1. Cyril Despres (francia, KTM) 2:03:20 ó

2. Marc Coma (spanyol, KTM) 2:09 p h.

3. Jordi Viladoms (spanyol, KTM) 5:15 p h.

...40. Dési János (KTM) 45:30 p h.

Összetett:

1. Marc Coma 23:43:41 ó

...29. Dési 5:38:21 ó hátrány

Pénteken a Mendoza és a chilei Valparaiso közötti 816 km-es táv vár a mezőnyre, melyből 419 km lesz a mért szakasz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.