Czink aranyat ér

Az esővel áztatott, s Czink Melinda újabb sikerével fényesített csütörtöki versenynap zárásakor robbant a bomba Wimbledonban: a nap meglepetése a Roland Garros-nyertes (s Melbourne Grand Slam-viadalán finalista) kínai Li Na veresége.

A harmadik helyen kiemelt ázsiai a német Sabine Lisicki elleni összecsapás döntő játszmájában kétszer is meccslabdához jutott, ám végül mégis a Birminghamban tornagyőzelemmel melegítő, s Londonba szabad kártyával érkező európai teniszező nyert 3:6, 6:4, 8:6-ra.

Némiképp lesajnáló hangnemben, az „ismeretlen magyarról” írtak első fordulós tudósításaikban egyes ausztrál és brit lapok, amikor arról számoltak be, hogy Czink egyértelmű fölényben játszva, különösebb nehéz­ség nélkül győzte le a 10. kiemelt Samantha Stosurt. A hírlapírók megállapítása vélhetően csupán a számoknak szólt, annak, hogy az aktuális WTA-rangsor 262. helyezettje oktatta a Top 10 tagját.

Mindenesetre Melinda jól sáfárkodik a lehetőséggel, s ha már bebocsátást nyert a tenisz szentélyébe, igyekszik minél tovább ott maradni. Az ausztrál „tizedes” legyőzése után következett a fehérorosz „százados”, a WTA-rangsor 100. helyén álló Jakimova. A Minszkben született s a spanyol Las Palmas salakpályáinak (és tengerpartjának) vendégszeretetét élvező, 25 éves játékos eddig ötször próbálkozott a wimbledoni füvön, s ötször rajtvereséget szenvedett. Hatodik fellépésével már túlteljesítette ezt, s gondolhattuk, ennyi elég mostanra… Ennek megfelelően alakultak is a dolgok: Czink 5:2-re elhúzott, itt egy pillanatra megtorpant, ám 5:5 után két játékot nyerve behúzta az első szettet. A második játszma nyitányán hozta az adogatását, de aztán leszakadt az ég, így Czink 7:5, 1:0-ás vezetésénél esőszünet következett...

A hosszú pihenő nem törte meg a magyar játékos lendületét, a második játszmában végig vezetve 7:5, 6:3-ra nyerte a 85 perces meccset, melynek érdekessége hogy a szereplők e szűk másfél órás játékidőnél jóval többet töltöttek az öltözőben, várakozva arra, hogy ismét folytathassák.

Nos Czinkre igazi folytatás is vár, hiszen immár a legjobb 16 közé jutásért mérkőzhet – a leendő vetélytárs az eső miatt el sem kezdett, s így péntekre halasztott Shuai Peng (kínai, 20. kiemelt)–Baltacha (brit) mérkőzésről érkezik.

Jól választottak a szervezők, amikor a centerpálya programjába illesztették a Söderling–Hewitt mérkőzést – a kitüntető figyelem elsősorban nem is annyira az ötödikként rangsorolt svédnek szólt, hanem a volt világelső ausztrálnak, aki ugyan túl van már pályája delelőjén, de most is csodálatos alakításokra képes, s mivel 30 esztendős korára is kitűnően konzerválta küzdőképességét, a legnagyobbakat is meg tudja szorítani. Tette ezt szerdán is, amikor kétjátszmás előnybe került, s noha Söderling végül fordítani tudott, igencsak megszenvedett a továbbjutásért: Hewitt az utolsó labdamenetig életben tartotta reményeit, s emelt fővel búcsúzott egy csodálatos csata végén.

A kiemeltek általában hozták a kötelezőt – az uraknál csak a 13. helyen jegyzett szerb Troicki veresége meglepetés a tajvani Yen Hsun Lu elleni meccsen, a hölgyeknél pedig a 14. helyen rangsorolt Pavljucsenkova búcsúja számított (kizárólag papíron) váratlannak. Az orosz rangadón ugyanis az a Petrova győzte le, aki most ugyan „csupán” a 37. a világranglistán, de nem is olyan régen még a harmadik volt a legnagyobbak között.
Az igazán előkelők gyorsan teljesítették napi feladatukat: könnyedén nyert Djokovics, miként Federer is, hasonlóképpen a nőknél a tavalyi Roland Garros-bajnok Schiavone, a volt világelső Ivanovics, az ex US Open-bajnok Kuznyecova, s noha szettvesztéssel ijesztgette szurkolóit az ifjabbik Willams nővér, Serena is felébredt, és leseperte a pályáról tehetséges román ellenfelét, Halepet.

London, 2011. június 23.
A magyar CZINK Melinda visszaüti a fehérorosz Anasztaszija Jakimova labdáját az angol nemzetközi teniszbajnokság női egyesének második fordulójában Wimbledonban. (MTI/EPA/Geoff Caddick)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.