Az olimpiai jegycsalókkal éveken át üzletelt a Pegazus

Nemzetközi kivizsgálás tárgya lehet a Seattle Times által feltárt olimpiai jegyértékesítési botrány. Ennek jelentős magyar szála is van. A Pegazus utazási iroda, a MOB hivatalos partnere éveken át üzletelt Joseph Bunevacz magyar származású férfival, aki a feltételezések szerint a vancouveri játékokat érintő bűnügy központi figurája.

A Seattle Times című amerikai lap terjedelmes cikket publikált egy csalási ügyről, amelyben felbukkant a Magyar Olimpiai Bizottság neve, valamint a MOB jegyértékesítéssel megbízott, hivatalos partnere, a Pegazus Tours utazási iroda is. Magyarországon először az Index hírportál számolt be részletesen a tengerentúli újság szokatlanul terjedelmes anyagáról.

Sorbaállás a vancouveri nyitó ünnepség és a versenyek belépőiért

Az amerikai tényfeltáró írás szerint a magyar származású Joseph Bunevacz, valamint fia, David a történet két kulcsfigurája; az említettek illegálisan kereskedtek a nemzeti olimpiai bizottságoknak járó, az ötkarikás versenyekre érvényes belépőkkel.

Meg kell jegyezni: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szigorúan tiltja, hogy a nemzeti ötkarikás szervezetek, valamint azok hivatalos tikettértékesítői másodlagos (értsd: fekete) piacon adják el az alanyi jogon szerzett jegyeket. Ezzel együtt a versenyek közeledtével rendre felbukkannak titokzatos "üzletemberek", akik ismeretlen helyről származó, eredeti belépőket kínálnak megvételre. A Bunevacz-család tagjai sem első alkalommal ígértek jegyeket az érdeklődőknek...

Gene Hammet belépőkkel kereskedő bróker különféle forrásokból gyűjti be az "árut" a versenyek előtt, amelyeket aztán értékesít. A vancouveri olimpiát megelőzően Joseph Bunevacz több ezer belépőt ígért neki, amelyet elmondása szerint a magyar mellett a spanyol olimpiai testülettel is szoros kapcsolatot ápoló Pegazus Tourson keresztül szerez be. Hammet a téli olimpia előtt 2,9 millió dollárt fizetett ki a magyar származású üzletembereknek, ám Buneváczék eltűntek a pénzzel.

Az amerikai újságírók kiderítették: Hammet azért bízott meg partnereiben, mert már a pekingi olimpiai előtt is vásárolt tőlük belépőket 200 ezer dollár értékben. Hammet amúgy azért sem gyanakodott, mert Bunyevacz - állítása szerint - a Pegazus képviseletében tárgyalt vele.

Kamuthy Balázs, az utazási iroda sportigazgatója nem tagadja, hogy a cég üzleti kapcsolatban állt a Bunevacz család fejével.

Sőt, a Pegazus még a vancouveri olimpia előtt is üzletelt a férfival: Joseph Bunevacz szállodai szobákat rendelt az irodától. A pekingi játékok előtt éppen fordított volt az ügymenet: a Pegazus volt a vevő, Bunevacz az eladó. A két fél együttműködése 2002 óta tart, Kamuthy azonban leszögezi: soha nem adtak el jegyet a tengerentúli partnernek. Hozzáteszi: a cég amerikai, így a szabályok szerint nem is vásárolhat tőlük.

Az ügy hátteréhez tartozik, hogy a NOB kvótarendszer szerint utal ki belépőket az egyes nemzeteknek, amiket az érintettek kizárólag saját országukban árusíthatnak. Magyarország azonban uniós ország, így a közösség bármely tagországának állampolgára vásárolhat a magyarok részére küldött tikettekből. Kamuthy úgy véli, az egyébként fülöp-szigeteki, magyar kettős állampolgár David Bunevacz sem juthatott jegyekhez "tömbökben", ugyanis már a pekingi olimpia előtt - amikor 22 000 belépővel gazdálkodhatott a Pegazus - komoly garanciákat építettek az eladási folyamatba. Egy eseményre egy ember legföljebb négy belépőt vehetett, s egy napon maximum két versenyre látogathatott el...

Tény, hogy hasonló korlátok a vancouveri játékok előtt nem léteztek, de - amint a fentiekből kiderül - a Bunevacz család tevékenysége mégis a pekingi játékok idején kelthetett gyanút, hiszen akkor valahonnan valóban belépőkhöz jutott. E tikettek forrása egyelőre ismeretlen.

Kamuthy leszögezte: a cég jogászai egyelőre tanulmányozzák az esetet, de az utazási iroda mindenképpen jogi lépéseket tesz jó hírnév megsértése miatt.

Babati Lajos, a Magyar Olimpiai Bizottság szervezési és marketingigazgatója érdeklődésünkre elmondta, nincs semmi kétsége a Pegazus tevékenységének tisztaságáról. Elmondta, „a MOB erős kontrollja miatt amúgy sem lenne lehetséges bármiféle visszaélés".

Hozzátette: „Pekingbe és Vancouverbe is a tervezett létszámban, azonosíthatóan magyar személyek utaztak". Felvetettük az igazgatónak, hogy ha - szigorúan teoretikus síkon maradva - a bizottság, vagy annak bármely tagja érintett lenne az ügyben, könnyedén „összeállhatna" a Seattle Times által felrajzolt kép, mire a reakció: „Ez képtelenség".

Információnkat, miszerint a Pegazus Tours nem pályázat útján nyeri el az olimpiai belépők értékesítésének lehetőségét, hanem kvázi örökös opcióval bír, Csurka Gergely, a szervezet sajtófőnöke megerősítette.

A nemzetközi botránnyá dagadó csalási ügyben Jacques Rogge, a NOB elnöke vizsgálatot kezdeményezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.