Csak semmi pánik!

– Elképzelhető, hogy ha vagányabb, kevésbé lelkizős srác vagyok, akkor sokkal jobb eredményeket értem volna el. Sajnos csaknem tíz évvel ezelőtt pánikbetegség alakult ki bennem, s ez megtörte a pályafutásomat.

Fazekas Péter, a harminchárom esztendős, többszörös magyar bajnok asztaliteniszező néhány napja remekül szerepelt az országos bajnokságon: nyert többek között Lakatos Tamás, Kosiba Dániel és Jakab János ellen is, így a dobogó felső fokára állhatott. Ezzel együtt a három legyőzött utazhat az április végén Kínában kezdődő egyéni világbajnokságra. Fazekas – mint korábban oly sokszor – megint itthon marad.

„Minden szép és jó volt, míg egyszer csak félni kezdtem”
„Minden szép és jó volt, míg egyszer csak félni kezdtem”
NS archív

Pedig egyaránt négyszeres egyéni és páros bajnok, a Celldömölk együttesével ötször nyert csapatbajnoki címet, s bár 1999 és 2013 között olykor szerepelhetett vb-n, Eb-n, nemzetközi szinten nem produkált olyan eredményeket, amelyeket a kvalitásai alapján elérhetett volna.

– Harczi Zsoltnak nagyon sokat köszönhetek – mondja. – Az édesapám kérte fel 2004-ben, hogy legyen a magánedzőm. Annyira jó volt a kapcsolatunk, hogy a válogatott játékosai között aláírásokat gyűjtöttem: legyen ő a szövetségi kapitány. Úgy tudom, még Berczik Zoltán is támogatta, meg is választották. Alapember voltam, például egy osztrák–magyar meccsen három-kettőre nyertünk, szettveszteség nélkül legyőztem a kínai származású Chen Wei-xinget és az előző évben világbajnoki címet szerző Werner Schlagert. A következő esztendőben egy chilei Pro Tour-versenyen Pázsy Ferenccel párosban harmadik lettem, egyesben negyeddöntős voltam. A világranglistán – csaknem száz pozíciót javítva – a százötödik helyre jöttem fel. Minden szép és jó volt, míg egyszer csak – megmagyarázhatatlan okból – félni kezdtem a betegségektől. A legjobban a ráktól. Hetente mentem bőrgyógyászhoz, hogy nézze meg az anyajegyeimet. Alig tudtam aludni, előfordult, hogy edzésen pánikroham tört rám. Képtelen voltam kizárólag a pingpongra koncentrálni. Jártam pszichológushoz, pszichiáterhez, de sok haszna nem volt. Az egyik felem tudta, hogy hülyeség az egész, nem kell aggódni, de a következő pillanatban felülkerekedett a másik énem. Ekkor azt gondoltam: Harczi majd több figyelmet fordít rám. De megszűnt a bizalom. Lehet, hogy én vártam túl sokat tőle, nem tudom. Mindenképpen környezetváltozásra volt szükségem, mert nem akartam, hogy kiégjek.

Szerencséjére egy évre Spanyolországba, egy cordobai csapathoz szerződhetett. A betegsége nem múlt el teljesen, de sokkal jobban lett, és a játéka is javult. Ám 2007-ben újabb pofont kapott: nem vitték ki a válogatott kínai edzőtáborába. Be akarta bizonyítani, hogy a kapitány rosszul döntött. Ám nehezen viselte a nyomást, hiszen olyan ember, aki a legkisebb gond miatt is napokig emészti magát.

– Le is mondtam a válogatottságot. Oroszországba, egy Orenburg melletti kis település csapatához, majd 2009-ben a Celldömölk együtteséhez szegődtem. Az utóbbi évben megnősültem. Érthetően jó hangulatban voltam, kértem, hadd járjak újra az edzésekre. Így is lett. Négy évvel ezelőtt a gdanski Eb-n megnyertem egy nagyon fontos csapatmeccset: a nyolc közé jutásért játszottunk a fehéroroszokkal, és kettő-kettőnél én következtem a védekező Jevgenyij Scsetyinyinnel. Ellenfelem a döntő szettben négy-egyre vezetett, amikor a csarnokban kialudtak a fények. Negyedóra múltán lehetett csak folytatni a mérkőzést, tizenegy-nyolcra fordítottam, továbbjutottunk. Azt gondoltam, bejátszottam magam a csapatba, de nem. Két éve, az országos bajnokságon ezüstérmet szereztem, aztán megnyertem a Top 12 versenyt, Pázsy lett a kapitány, kijutottam az Eb-re, ám a csapatviadalok során nem jutottam főszerephez.

Néhány napja nyerte negyedik egyéni bajnoki aranyérmét, de már nem lesz válogatott. Aranyosi Péter, az új kapitány szerette volna, ha edzőpartnerként ott van a tréningeken, ám Fazekas ezt nem vállalta. Dunakeszin gyerekeket tanít pingpongozni, a Celldömölkkel hatodszor is bajnok szeretne lenni, ameddig bírja, egyéni versenyeken is szerepelne. S mind többet kíván hasonló eseményekkel foglalkozni, mint amilyen az ő ötlete nyomán első ízben tavaly megrendezett, nagy sikerű Generációk csatája volt.

–Egy fiú és egy leány boldog édesapjaként mostanában nem izgulok, nincs nyomás rajtam a meccseken, talán, mert már nem is olyan fontos nekem a játék. Akik felületesen ismernek, azt hiszik, milyen beképzelt pasas ez a Fazekas. Pedig nem, csak zárkózott.

Csodálják?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.