Csak edzőmeccsre volt jó a magyar csapat a dánoknak

Nulla pontot „visz” magával a férfi kézilabda Európa-bajnokság wroclawi középdöntő csoportjába a magyar férfiválogatott, s ez az olimpiai kvalifikáció megszerzése szempontjából nem sok jót jelent. Gdanskban, a tegnapi utolsó csoportmeccsen a dán csapat átgázolt az együttesen, könnyedén győzött 30:22-re.

Nehéz helyzetbe került a magyar férfi kézilabda-válogatott az olimpiai­ kvalifikációs Európa-bajnokságon az oroszok elleni hétfői vereség után, pláne, hogy a dánokat legutóbb kilenc esztendeje sikerült legyőzni. Akkor a világbajnokságon 30:29-re nyert a magyar együttes, mégpedig úgy, hogy öt perccel a meccs befejezése előtt még négy gól volt a hátránya. Ilyen forgatókönyvet Gdanskban is mindenki szívesen elfogadott volna, de hol voltunk ettől...

Az ötödik helyezett dán válogatott a múlt évi vb-n– amelyre nem jutott ki a magyar csapat – már kivívta a részvétel jogát a tavaszi olimpiai kvalifikációs tornára, a magyar együttes még küzd ezért a lehetőségért. (Az Európa-bajnok egyenes ágon megszerzi a riói repülőjegyet; ha a vb-győztes franciáké lesz az aranyérem, akkor a második helyezett is mehet Brazíliába.)

Noddesbo kapura lő Schuch és Ancsin között
Noddesbo kapura lő Schuch és Ancsin között
Adam Warzawa / MTI/EPA

Az már a mérkőzés elején kiderült: a dánok és a magyarok játéka között ég és föld a különbség. Egy-egynél volt utoljára döntetlen az állás, utána nem lehetett feltartóztatni a skandináv szuper expresszt.­ Az északiak a nyolcadik percben már 6:1-re vezettek lerohanások, trükkös passzok, közelről és távolról elért gólok nyomán. Talant Dujsebajev szakvezető is érezhette, hogy ez teljesen más kávéház: a megszokottnál sokkal nyugodtabb volt, nem „pattogott”, holott idegeskedhetett volna az eladott labdák, a lassú támadások, az elrontott lövések, a kihagyott büntetők miatt. Jobban ért annál ehhez a sportághoz, hogy tudja: ha üvölt, attól nem javul a helyzet.

A dánoknál az extraklasszis királyfi, Mikkel Hansen parádésan kézilabdázott, szebbnél szebb gólokat lőtt (összesen kilencet, tíz gólpassz­ mellett), míg a magyaroknál a szintén a világ legjobbjai közé sorolt Nagy László a legkevésbé sem tudott segíteni csapatán. Igaz, dán kollégájának ügyesebb, hasznosabb társai akadtak. A fiatal magyar együttes tagjai – akik közül legfeljebb Bánhidi dicsérhető – csupán poroszkáltak a rivális után, de a különbség csak nőtt, a 20. percben már nyolc gól (14:6) volt a dánok előnye. Hornyák annak örülhetett, hogy hétméteresből háromszor is a hálóba talált, a többiek viszont lógó orral vonultak be az öltözőbe, az ellenfél ugyanis a félidőben 18:10-re vezetett.

A szünet után a szélsők révén – Iváncsikot és Pásztort is a pályára küldte a kapitány – sikerült három gólt szerezni (kettő a „heteskirály” Hornyák érdeme), de a folytatásban is az történt a pályán, amit a most már félgőzzel játszó dánok akartak. Végül az öröm-kézilabdázók 30:22-re nyertek.

A magyarok a középdöntőcsoportban holnap este fél kilenckor Wroclawban a német együttes ellen lépnek pályára.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.