Csak a szövegen látszott Pacquiao korszakos zsenije

Nagy csalódást keltett „az évszázad bokszmérkőzéseként” beharangozott Floyd Mayweather–Manny Pacquiao váltósúlyú találkozó, amelyet szombatról vasárnapra virradóra rendeztek Las Vegasban. A korábbi 47 profi meccsét egyaránt megnyerő Mayweather a 48-ból sem engedett: egyhangú pontozással győzött.
A himnuszok éneklése már-már Vikidál Gyuláéval és Király Lindáéval vetekedett, s felidézhettük a Csupasz pisztoly című sorozat felügyelőjét, Leslie Nielsent is, aki a híres tenor Enrico Palazzo bőrébe bújva dalolta el az amerikai himnuszt, de csak azért, hogy megakadályozza a királynő elleni merényletet. Arra mindenesetre jó volt a fülbe nem mászó felvezetés, hogy felébredjünk...
Mayweather nem adott ütőfelületet, Pacquiao nem talált fogást
Mayweather nem adott ütőfelületet, Pacquiao nem talált fogást
Steve Marcus / Reuters

A találkozót megelőzően Floyd Mayweather 47 győzelmet számlált, szemben Emmanuel (Manny) Pacquiao 57-jével (igaz, utóbbinak öt vereség is kijutott, köztük egy rettenetes fej KO Marqueztől). A tekintélyes Ring Magazin pedig 48 szakembert kérdezett meg az „évszázad ökölvívó-mérkőzése" előtt, s ők 42:6 arányban tippeltek Mayweather győzelmére.

Mayweather az első három menetet vitán felül „hozta", úgy bokszolt, ahogyan egy balkezes ellenféllel szemben kell, azaz jobbal rendre pontosan és tisztán talált, Pacquiaónak pillanatai voltak csupán. A negyedik menetben felsejlett a régi bajnok, de a tűz hamar kialudt, és az ötödik felvonásban visszaállt a rend. A hatodik és a hetedik részt jóindulattal oda lehetett még adni a szimpatikus Pac Mannek, de onnantól végig Mayweather akarata érvényesült. A favorit nem adott ütőfelületet Fülöp-szigeteki riválisának, aki nem talált fogást vetélytársán. Már csak azért sem, mert az amerikai bokszoló Orbán László módjára hajolt el az ütések elől. (S ha már itthon vagyunk: Mayweather favágással is készült a mérkőzésre, csakúgy, mint annak idején a legendás Papp László, majd a háromszoros olimpiai bajnok megannyi tanítványa.)

A pontozóbírák korrekten ítélték meg a találkozót, kettejük 116:112, míg egyikük 118:110 arányban látta jobbnak Mayweathert, ami praktikusan azt jelenti, hogy a szorosabban pontozóknak négy, míg a nagyobb különbséget látó pontozónak két menetet „adott el" Pacquiao.

A közönség csalódott az öt éve várt, de csupán a marketingjét tekintve hatalmas meccsben. A helyszíni nézők alig tapsoltak, és tökéletesen egyet lehet érteni Kovács („Kokó") Istvánnal. A boksz magyar legendáinak egyike azt mondta a Sport Tv adásában: „Az aki most látja először a két öklözőt, valószínűleg nem érti, mire volt ez a nagy várakozás".

Pacquiao azonban nem lenne korszakos zseni, ha nem tartogatott volna a végére egy csattanót. Azt nyilatkozta ugyanis, hogy szerinte megnyerte a mérkőzést, mivel többször elkapta Mayweathert. A meccset követő sajtótájékoztatón már vállsérülésre és hatalmas fájdalmakra panaszkodott a Pacquiao Team.

A zseniális húzások alighanem annak köszönhetők, hogy Pacquiaónak – Michael Koncz személyében – magyar tanácsadója is van...

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.