Cristiano Ronaldo felfedezője visszatér

Bölöni László vezetheti szeptembertől a román labdarúgó válogatottat. Razvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke állítólag már megegyezetett a jelenleg Katarban edzősködő szakemberrel.
A jelenlegi szövetségi kapitány, Victor Piturca jelezte, hogy lemond a tisztségről közvetlenül a román válogatott első Eb-selejtező mérkőzése után. Erre szeptemberben 7-én kerül sor Görögország ellen. (Román sajtóértesülések szerint Piturca egy arab országbeli klubcsapat edzője lesz.) A Gazeta Sporturilor szerint Razvan Burleanu FRF-elnök gyorsan mozgott, és máris megtalálta Piturca utódját, mégpedig a 61 éves Bölöni László személyében.

A Marosvásárhelyen született, jelenleg a katari Al Khor csapatot irányító szakember 13 év után tér vissza a román válogatott élére. Előző mandátuma a 2002-es világbajnokság selejtezőivel esett egybe. Akkor Bölöni az utolsó két mérkőzés előtt távozott a Sporting Lisabonához. Szövetségi kapitányként nyolc győzelmet, két döntetlentt és három vereséget könyvelt el. (Hivatalos mérkőzéseken a mérlege négy győzelem, illetve két vereség.)

Klubedzői pályafutása során hét bajnoki címet gyűjtött össze, a legfontosabbakat Belgiumban és Portugáliában. Ő fedezte fel a későbbi kétszeres aranylabdás portugál sztárt, Cristiano Ronaldót. A Sporting mellett irányította a Rennes, AS Monaco, Al-dzsazíra, Standard Liège, Al Wahda, Lens és PAOK Salonic együttesét.

Noha több ajánlatot kapott román klubcsapatoktól is, ezeket rendre elhárította. Tavaly sokáig Bölöni volt a Magyar Labdarúgó-szövetség első számú jelöltje a szövetségi kapitányi posztra, de a felek végül nem tudtak megegyezni.

Játékosként Bölöni 108-szor szerepelt a román válogatottban, 23-szor volt csapatkapitány, és 25 gólt lőtt. 1977-ben és 1983-ban ő lett a legjobb román labdarúgó. A Steauával Bajnokcsapatok Európa-kupáját és szuperkupát is nyert.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.