CR5

Hiszik vagy sem: harmincegyedik alkalommal fordult elő Spanyolországban, hogy egy labdarúgó öt gólt szerzett egyetlen mérkőzésen. Úgyhogy Cristiano Ronaldo egyáltalán nincs egyedül azzal a csillagos ötössel, amelyet a 29. fordulóban hazai pályán a Granada elleni 9-1 alkalmával ért el.
A bilbaói Telmo Zarra háromszor, a sevillai Guillermo Campanal és az oviedói Esteban Echevarria kétszer vágott be ennyit, és nem kis szó, hogy a „duplázók" közül előbbi a Barcelona, utóbbi a Real Madrid ellen is szerzett egy ötöst az 1940-es években.
Fotó: Juan Medina / Reuters

Mind ez idáig utoljára 1979 ja­nuár­jában történt meg a spanyol bajnokságban, hogy egy csapat kilenc góllal szomorította el ellenfelét: akkor a Barcelona 9-0-lal intézte el a Rayo Vallecanót, miközben osztrák légiósa, Hans Krankl ugyancsak ötöt vállalt magára. A Real Madrid történetében ezt megelőzően 1967 szep­temberében jegyeztek fel kilencest: a Junquera – Calpe, Sanchis, Zoco, De Felipe – Pirri, Velazquez – Miguel Perez, Amancio, Grosso, Bue­no összeállítású tizenegy a ­Real So­ciedadot ütötte ki (9-0).

Azon a meccsen Velazquez mesterhármassal volt a legeredményesebb játékos, viszont az akkor már edzőként tevékenykedő Miguel Munoz madridi játékosként szintén szerzett egy meccsen öt gólt (ahogyan Puskás Ferenc is). Az örök egyéni listavezető pedig – a bilbaói Batával társbérletben – még mindig honfitársunk, a barcelonai bálvány Kubala László, aki 1952 feb­ruárjában egymaga héttel lepte meg a Gijont (9-0).

Amúgy a katalán szurkolókat egyetlen gól jobban boldogította, mint a madridiakat kilenc. A Barcelona ugyanis – Mathieu fejesével – 1-0-ra nyert Vigóban, azaz a bajnoki táblázat élén álló együttes megtartotta négypontos előnyét a gólzuhatagban fürdőző királyi gárdával szemben.

Sokáig amúgy sem lehet időzni az ötösnél és a kilencesnél, mert ma már újabb forduló kezdődik három mérkőzéssel – köztük az Atletico Madrid–Real Sociedad találkozóval –, és holnap mind a Barcelona, mind a Real Madrid fellép.

A vörös-kékek az Almeria csapatát fogadják, a fehérek a Rayo vendégei lesznek a szomszédban. Összesen kilenc kör van még hátra. A Barcelona ellenfelei az Almeria után: Sevilla (idegenben), Valencia (otthon), Espanyol (i), Getafe (o), Cordoba (i), Real Sociedad (o), Atletico Madrid (i), La Coruna (o). A Real Madrid vetélytársai az utolsó nyolc fordulóban: Eibar (o), Malaga (o), Celta Vigo (i), Almeria (o), Sevilla (i), Valencia (o), Espanyol (i), Getafe (o).

A „Barca" sorsolása nehezebb, de Madridban aggódnak jobban...

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.