Visszaszereznék az atlétika presztízsét

A szombaton Pekingben kezdődő atlétikai világbajnokság előtt a nemzetközi szövetség a tizenhat év után leköszönő elnöke, a szenegáli Lamine Diack helyett négy esztendőre az angol Sebastian Coe-t választotta meg a testület új vezetőjének.

Az 1500 méteres síkfutásban 1980-ban és 1984-ben is olimpiai aranyérmes Coe 1988 rúdugró ötkarikás aranyérmesével, a fantasztikus világcsúcsokat elérő ukrán Szergej Bubkával harcolt a voksokért; Coe 115, Bubka pedig 92 szavazatot kapott.

Coe-nak meg kell tisztítania a sportágat
Coe-nak meg kell tisztítania a sportágat
Jason Lee / Reuters

„Azért harcolok, hogy a sportágamat a lehető legerősebbé tegyük. De sohasem egyedül szeretnék tenni ezért. A ti harcotok az én harcom is” – szólt a közgyűlés tagjaihoz az új elnök.

Mint köztudomású, a sportok királynője az utóbbi időkben csúnyábbik arcát mutatta: doppingbotrányoktól volt hangos a világ. Néhány hete a magyar szövetség elnöke, Gyulai Miklós arról beszélt a Népszabadságnak: a választás tétje, hogy sikerül-e megtisztítani a sportágat. „Erre akkor van esély, ha nyilvánosságra hozzák majd a neveket, megfelelően kommunikálják a történteket, s a vétkesek megkapják a büntetésüket. Ennek elérésére a már lord címmel is büszkélkedő Coe-t alkalmasabbnak tartom. Abból a közegből, amelyben Bubka él és mozog, irgalmatlan nehéz kitörni, de ha nem ő lesz az elnök, szerteágazó kapcsolatrendszere miatt az új vezetőségben akkor is helyet kell kapnia.”

A választás eredménye azt bizonyítja, a szavazók többsége Gyulaihoz hasonlóan gondolkodott.

A nyertes Coe és a vesztes Bubka – aki továbbra is a sportág kötelékében marad – egyaránt reformokat ígért, a doppingellenes harcban mindketten kemény fellépést és zéró toleranciát hirdettek, s úgy fogalmaztak: vissza kell szerezni az atlétika presztízsét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.