Király a sakktáblán

Magnus Carlsen vasárnap megnyerte a Viswanathan Anand ellen vívott világbajnoki döntő 11. játszmáját, így a 24 éves norvég már egy fordulóval a meccs vége előtt összegyűjtötte a végső sikerhez szükséges 6,5 pontot, s ő maradt a világbajnok. A páros mérkőzést Szocsiban, az idei téli olimpia központjában bonyolították le; mind a helyszín, mind a szükséges hárommillió dolláros költség fedezete személyesen Putyin elnöknek köszönhető.

Az említett összegből a győztest másfél millió, míg a vesztest egymillió dollár illeti meg. A két sakkfenoménnak ez már a második páros meccse volt. Tavaly az indiai Chennaiban – vagyis számára hazai környezetben – Anand valósággal összeomlott: 6,5:3,5-re úgy kapott ki, hogy három veresége mellé csak hét döntetlent tudott elérni. Most a többszörös exvilágbajnok ázsiai jóval keményebb ellenfélnek bizonyult, de még így is könnyűnek találtatott. Pedig felcsillant előtte a remény...

A középkorú – az idén 45 éves – nagymester a második partiban, bár gyengén védekezett és vesztett, a következő csatát végig dominálta, s gyönyörűen játszva nyert, így kiegyenlített. A meccs egyértelműen a hatodik ütközetben dőlt el. Carlsen jobban állt, de elbizakodottságában nem ellenőrizte a 26. Kd2 lépését, amire rögtön két gyalogot is elveszíthetett volna. Anand azonban elszalasztotta a nagy lehetőséget, s ráadásképp a játszmát is elbukta.

A norvég a vezetés birtokában nem adott több sanszot, csak remizett, és várt, hiszen tudta: ellenfelének előbb-utóbb ki kell törnie, meg kell próbálnia nyerni, másképpen megmarad a köztük lévő egypontnyi különbség. A végső csata pillanata vasárnap érkezett el. Anand feketével – jól játszható állásban – minőségáldozatra és döntő rohamra szánta el magát, amit a skandináv felkészülten fogadott, a kezdeményezést leszerelte, majd a pontot és vele a meccsgyőzelmet is besöpörte.

A szakemberek várakozása szerint a közeli években Sakkország trónján nem várható változás. A vitathatatlanul legerősebb vitéz lesz az uralkodó.

A szerző nemzetközi nagymester, szakíró

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.