Búvár az Alföldről

„Nem voltam igazából tehetséges, amikor elkezdtem” – ezek Senánszky Petra tizenhét éves uszonyos gyorsúszó világbajnok és világrekorder szavai...

A fiatal versenyző júliusban még a miskolci junior világbajnokságon parádézott: a felnőttek világrekordját megjavítva (1:45,44 perc) lett első  a 200 méteres uszonyos gyorsúszásban. A Hódmezővásárhelyen a napokban rendezett felnőtt uszonyos-és búvárúszó-vb-n aztán újabb bravúrt hajtott végre – ismét közép távon –, minthogy több rutinos indulót is megelőzve ismét aranyérmet szerzett és tovább faragott világcsúcsidejéből is (1:45,29).

A debreceni sportoló beszélgetésünk közben megjegyzi: kezdetben nem tartották tehetségesnek, de sokat edzett,  így fejlődött évről évre. A búvárkodással nyolcévesen, a szülők újdonsült hobbija révén megismerkedő – és abba beleszerető – lány élete első országos bajnokságán rögtön győzött, majd 14 évesen (!) bronzérmes lett a felnőttek egri világbajnokságán. Edzője, Kókai Dávid szerint tanítványa mentálisan rendkívül erős, amit az is bizonyít, hogy a junior után a felnőtt vb-n is kiemelkedően szerepelt.

„A szüleim mindenhová elkísérnek, ha tehetik. Apa hangját mindig hallom, és ez az utolsó méterek előtt nagy pluszt jelent” – mondja Petra, akinek a húga, Flóra is búvárúszik. Ő a vízfelszíni válfajban, ahol egyetlen uszony fogja össze a lábakat, ellentétben az uszonyos gyorssal, ahol kettő.  „Flóra a legjobb barátnőm – folytatja –, együtt lakunk, egy gimnáziumba járunk és az edzéseink is közösek.” A lelki támogatást erősítendő egyébként az édesapa azt tervezi, hogy kitanulja a masszőr szakmát, és a magyar stáb tagjaként mindenhová a csapattal – így a lányával  – tart.

A  klasszis sportoló – aki angolból éppen a nyelvvizsgára készül, de spanyolul is tanul – nincs könnyű helyzetben, hiszen, ahogyan edzője fogalmaz: „Az emberek figyelmét valamiért nem köti le ez a sportág.” Kókai megjegyzi: hátrányt jelent, hogy az uszonyos-és búvárúszás nem olimpiai sportág. „Felmegy bennem a pumpa, amikor azt hallom, hogy a búvárosok nem tudnak úszni, vagy, hogy csak azok próbálkoznak ebben a sportágban, akik nem elég tehetségesek a klasszikus válfajban. Szeretettel várom mindazokat egy edzésre, akik így gondolják” – így a szakember. A friss világbajnoknak mindenesetre akad pozitív élménye a szurkolókkal kapcsolatban, igaz, nem itthoni. „Egy kolumbiai junior világversenyen teljesen magával ragadott a hangulat: a győzelmek után az emberek éljeneztek, majd körbeálltak, úgyhogy nem győztem adni az autogramokat” – meséli a bajnok.

Hozzá kell tenni, edző és tanítványa egyaránt dicséri a hódmezővásárhelyi viadal szervezését, amelyen telt ház, nagyjából 1000 ember előtt kitűnő hangulatban versenghettek a részvevők.

Az uszonyos gyorsúszáson és a vízfelszíni úszáson kívül búvárúszó számokat is rendeztek Hódmezővásárhelyen
Hódmezővásárhely, 2011. július 30. Charline Dubos francia búvárúszó versenyez a 16. uszonyos és búvárúszó-világbajnokság első napján a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső uszodában. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.