Búcsú az Eb-től három vereség után

A mai, utolsó csoportmeccs eredményétől függetlenül elbúcsúzott a magyar–román közös rendezésű női Európa-bajnokságtól a hazai válogatott, miután szombaton Litvániától, tegnap pedig a címvédő, vb-második spanyoloktól szenvedett vereséget.
Sokan azt gondolják, ez a realitás, mások mélységesen csalódottak. A magyar csapat a női Eb soproni D csoportjában elveszítette első két meccsét: még pénteken a svéd (72:63), szombaton pedig a litván csapat bizonyult jobbnak (72:66) a szlovák Stefan Svitek kapitány együttesénél.
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Az előjelek alapján nem is lehetett jobb eredményre számítani. A mostani viadalon a rendező jogán szerepel az együttes, ezért 2012 óta nem játszott tétmérkőzést; az év elején másodszor kinevezett szakvezető (aki három esztendeje nem tudta kijuttatni a csapatot az Eb-re) csak május elején találkozott először a lányokkal; a WNBA-ban a Chicago Sky alakulatában kosárlabdázó Quigley Alexandria csak az esemény kezdete előtt három nappal csatlakozott a társasághoz...

Azonban, aki látta az első két mérkőzést, az dühönghet egy sort, ugyanis mind a skandinávok, mind a baltiak ellen nyerhetett volna a válogatott. Ha...

Ha az első összecsapáson 16 pontos vezetés után nem omlik össze a társaság. Ha a szakvezető nem azt képzeli, hogy jégkorongmeccsen van – a szlovák oly gyakran cserélt és oly rövid ideig „tartott fenn" a pályán sok-sok játékost, hogy azt egy hokiedző sem csinálhatta volna aktívabban. Ha a csapatból és a szakemberek közül valaki is rájön, hogy a negyedik negyedben nem távolról kellett volna dobni, hanem betörésekkel próbálkozni, hiszen a svéd együttes valamivel több, mint egy perc alatt öt személyi hibát szedett össze. Ha a szombati találkozón, nem hagyják, hogy a litvánok könnyedén 16 pontos előnyre tegyenek szert. Ha Svitek sokkal előbb behozza az egész mezőny legmagasabb kosárlabdázóját, a 208 centire nőtt Határ Bernadettet, aki megváltoztatta a játék képét; labdákat szerzett, fontos pontokat ért el. Ha a szlovák edző érthetetlen módon valamivel több mint hét perc után nem cseréli le a soproniak húszéves játékosát. (Arra gondolni sem merünk, hogy az „óriás" ennyi idő alatt elfáradt, mert ha igen, akkor vajon milyen volt a fizikai felkészítés?)

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Ilyen előzmények után, vasárnap a továbbjutás szempontjából szinte reménytelen helyzetben lépett pályára a csoport egyetlen nyeretlen alakulata a toronymagasan legjobb, egyedüli veretlen társulata, a spanyol ellen. Az első negyedben nem történt csoda, a vendégek Európa legjobb női kosárlabdázóinak egyike, a Jekatyerinburg együttesében játszó Alba Torrens vezetésével nyolcpontos előnyre tettek szert (21:13). Aztán a másodikban sem borult a papírforma. Pozitívum annyi volt, hogy Határ néhányszor megvillantotta tehetségét, ám ennek ellenére a különbség ugyanannyi maradt (34:26). A folytatásban jócskán visszavett a tempóból a spanyol alakulat, a mieink éltek a lehetőséggel, különösen Honti Kata remekelt, így a harmadik negyed végén már csak három ponttal vezettek a vendégek (44:41). Az utolsó játékrészben – sajnos – helyreállt a világ rendje: Torrensék megrázták magukat, és könnyedén győztek 69:46-ra.

Hétfőn a szlovák együttessel találkozik az Eb-től elköszönő magyar válogatott.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.