Bronzérmes lett az öttusázó Marosi Ádám

Bronzérmet nyert Marosi Ádám a londoni olimpia szombati öttusaversenyében. Kasza Róbert a 12. helyen végzett.

A Greenwich Parkban kialakított futó-lövőpálya lelátóján Fábián László, a korábbi csapatvilágbajnok öttusázó magyarázta néhány perccel a kombinációs szám rajtja előtt a módosított sportági szabályokat Áder János államfőnek, ám feltehetően másokra is ráfért volna egy rövid magyarázat, úgyhogy kezdjük mi is ezzel.

A futást és a lövészetet újabban – nyári biatlonként – egy füst alatt tudják le a versenyzők oly módon, hogy a startvonaltól azonnal a lőálláshoz sprintelnek. Ott öt találatot kell elérniük a lézerpisztollyal minél rövidebb időn belül, de legföljebb hetven másodperc alatt. Aki végzett, loholhat tovább ezer métert, majd újra céloz, és megint letud egy ezrest, aztán ismét fegyvert ragad. Ha mindezen túlvan, már csak hozzávetőleg nyolcszáz métert kell megtennie a tereppályán, és bent is van a célban.

E feladatsor végén a vívást, az úszást és a lovaglás összességében legjobban teljesítő, így a záró számban az első helyről startoló cseh David Svoboda örülhetett a legjobban, mögötte a kínai Cao Zhong-rong érkezett meg, a bronzérmes pozícióban pedig Marosi Ádám!

A remek produkció előzménye az volt, hogy a két magyar – Marosi és Kasza Róbert – nagyjából egyformán jutott túl a kora reggeltől a harminchat sportoló elé állított akadályokon: mindketten közepesen vívtak a korábban a kézilabda-mérkőzéseknek otthont adó Copper Boxban, hasonlóképpen úsztak, majd nagyszerűen lovagoltak. Miután négy éve, Pekingben Balogh Gábort és Horváth Viktort is ledobta magáról a ló, most már-már fáklyát gyújtottunk a fiúk tiszteletére, mert a nyeregben mindeketten hibátlanul abszolválták a pályát. Ennek megfelelően Kasza – holtversenyben az orosz Leszunnal – az első helyezett után kilenc másodperccel a harmadik, Marosi pedig tizenegy másodperc hátránnyal az ötödik helyről vághatott neki a kombinációnak.

A percek alatt tíz fokkal lehűlt időben forró pillanatoknak lehettünk tanúi, de az igazsághoz tartozik: a győzelemre egyik magyarnak sem volt eélye. Kasza jóval gyengébben futott és pontatlanabbul lőtt Marosinál, ennek megfelelően a huszonhat éves pentatlonista tizenkettedikként haladt át a célvonalon. Ugyanakkor Marosi Ádám előrébb tudott lépni: a cseht és a kínait nem foghatta be, Leszunt (és persze Kaszát is) megelőzte azonban, s olyan büszkén feszített a dobogó harmadik fokán, hogy hirtelenjében ki is neveztük a magyar küldöttség legboldogabb – egyébként már az ötödik – bronzérmesének.

Öttusa, férfiak:

1. David Svoboda (Csehország) 5928 pont
2. Cao Csung-zsung (Cao Zhongrong, Kína) 5904
3. Marosi Ádám 5836 (vívás: 20 győzelem/15 vereség/880 pont, úszás: 2:02.08 perc/1336, lovaglás: 1200 pont, 10:45.72 perc/2420 pont)              
...12. Kasza Róbert 5676 (20/15/880, 2:01.59/1344, 1200, 11:27.85/2252)


Marosi Ádám célba ér a férfi öttusázók kombinált számában a 2012-es londoni nyári olimpián, a Greenwich Parkban
London, 2012. augusztus 11. Marosi Ádám célba ér a férfi öttusázók kombinált számában a 2012-es londoni nyári olimpián, a Greenwich Parkban 2012. augusztus 11-én. A magyar sportoló bronzérmet nyert. MTI Fotó: Kollányi Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.