Brees a csúcson: szent a győztes

Hiába reménykedtek a San Francisco Giants szurkolói: a Sports Illustrated ítészei ezúttal elpártoltak a baseballtól, így nem kedvenc csapatuk kapta a lap elismerését.

Sőt a kaliforniaiaknak annál kellemetlenebb az eredmény, hogy a győztes, azaz az év sportolója Drew Brees lett: a New Orleans Saints amerikaifutballcsapat irányítója pont azt követően kapott szárnyakat, miután vita közepette elbúcsúzott a San Diego Chargers-től...

A louisianai dzsesszfővárosban olyan jól „muzsikált", hogy hamarosan az NFL két rekordjával büszkélkedhetett: az egy szenzonban elért legtöbb sikeres átadással, valamint a legtöbb olyan meccsel, amelyen legalább 300 yardot passzolt. Ez év elején, a miami Super Bowlon pedig a „Szentek" a vezetésével fektették két vállra az esélyesebbnek tartott Indianapolis Colts-ot.

Brees méltán érdemelte ki a legértékesebb játékos (MVP) címét, miután szívós aprómunkával őrölte fel a Colts védelmét, és 288 yardot passzolt, 82 százalékos sikerrel - írtuk februárban. De a 31 éves sportoló esetében ennél többről is szó van. Amerika vezető sportmagazinja elismerte Brees New Orleans újjáépítésében játszott szerepét, ahogyan maga a Super Bowl-győzelem is a déli város felépülésének jelképe a mintegy kétezer halálos áldozatot is követelő, 2005-ös Katrina hurrikán után. - Hihetetlen megtiszteltetés ez a díj, és ami mögötte van - nyilatkozta Brees, aki kedden, New York-ban vette át az elismerést.

A Sports Illustrated 1954 óta nevezi meg az év sportolóját. A díjat elvileg külföldiek is megkaphatják, ám erre csak ritkán kerül sor. Utoljára tizenhat éve érdemelte ki nem amerikai (vagy itt játszó sportoló), mégpedig Johann Olav Koss, négyszeres olimpiai bajnok norvég gyorskorcsolyázó, és ő is megosztva. De a jelölésig az idén is több nem amerikai sportlló is eljutott, mint Brooks Laich, a Washington Capitals kanadai jégkorongozója, akinek szintén elismerik „civil" érdemeit. Az NHL rájátszásában, a fővárosi csapat számára sorsdöntő mérkőzés éjszakáján még belefért neki, hogy kereket cseréljen az úton elakadt vadidegeneknek. E körbe került Armando Galarraga, a Detroit Tigers venezuelai baseballjátékosa is.

Azt viszont számos bokszrajongó nehezményezte, hogy nem számoltak Manny Pacquiaóval, pedig a fülöp-szigeteki bunyós, aki nemrég ismét világbajnoki címet szerzett, nyolc súlycsoportban szerzett tíz elsőségével rekorder, és „civilben" idén kongresszusi képviselőnek választották hazájában.

 

New Orleans Saints head coach Sean Payton (L) celebrates as quarterback Drew Brees holds up the Vince Lombardi trophy after winning the NFL's Super Bowl XLIV football game against the Indianapolis Colts in Miami, Florida, February 7, 2010.     REUTER
New Orleans Saints head coach Sean Payton (L) celebrates as quarterback Drew Brees holds up the Vince Lombardi trophy after winning the NFL's Super Bowl XLIV football game against the Indianapolis Colts in Miami, Florida, February 7, 2010. REUTERS/Jeff Haynes (UNITED STATES)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.