Itt a második Lex Borkai: ide a pénzt!

A jövőben a Magyar Olimpiai Bizottság dönt a versenysportra szánt állami támogatások elosztásáról, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a Fidesz három meghatározó sportpolitikusának (Bánki Erik, Borkai Zsolt, Szalay Ferenc) törvénymódosító indítványát.

Az ötkarikás szervezet jelenleg csak javaslatot tehet a mecenatúra felhasználására, ám a változtatás nyomán a többi sportszervezet fölé emelkedne, így maga határozhatna a források felosztásáról. A jogszabálytervezet úgy fogalmaz: a MOB „dönt az olimpiai mozgalom feladataival összefüggő, valamint egyéb, a sport stratégiai fejlesztését szolgáló, a költségvetési törvényben meghatározott állami sportcélú támogatás felhasználásáról és folyósítja azt."

A javaslat érdekessége, hogy előterjesztőinek egyike Borkai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki „civilben" a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Tehát a politikus maga kezdeményezte, hogy az általa vezetett szervezet határozhasson a pénzügyi források elosztásáról.

A tervezet részletes indoklása nehezen értelmezhető, amennyiben első mondata így szól: „A Javaslat egyrészt visszaadja a MOB-ot, mint köztestületet megillető legfontosabb döntési kompetenciát az olimpiai felkészülésre szánt sportcélú állami támogatásokról való döntés és a támogatások folyósítása tekintetében."

 

A józsefvárosi és a győri polgármester – Kocsis Máté Borkai Zsolttal a Parlamentben
A józsefvárosi és a győri polgármester – Kocsis Máté Borkai Zsolttal a Parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.