Tenisz: Bók a nővérnek

A világranglista-vezető Serena nyerte a Williams testvérek párharcát az amerikai nyílt bajnokságon. A harminchárom Grand Slam-mérkőzés óta veretlen teniszező az olasz Vincivel játszik majd a döntőbe jutásért. A másik ágon Pennetta jutott a négy közé.

Szavak nélkül is megértették egymást a kedd esti női negyeddöntős gála szereplői. A párharcukról előre lehetett tudni, hogy családban marad a győztes, miként azt is valószínűsíteni lehetett, hogy a címvédő világelső Serena nyeri majd a meccset, s nem azért, mert nővére, Venus „dobná” a partit.

Az elmúlt tizenöt esztendő női teniszsportjában meghatározó szerepet vállaló hazai pályán játszó Williams testvérek élvezetes produkcióval szórakoztatták a nagyérdeműt. Küzdöttek egymás ellen becsülettel, ám a nővér nem tudta megismételni tavalyi montreali bravúrját (akkor 6:7, 6:2, 6:2 volt Venus javára), most a kishúg diadalmaskodott 6:2, 1:6, 6:3-ra, s a 98 perces örömtenisz végén még egy testvérhez illő bókra is futotta az immár 33 Grand Slam-mérkőzés óta veretlen Serenától.

„Nem is tudom, mikor kellett ilyen nagyon megküzdenem a győzelemért. Azt gondolom, Venus ma úgy brillírozott, hogy bárki más ellen nyertesként hagyta volna el a stadiont” – értékelt a huszonegy GS-trófát birtokló Serena, akinek immár csak két lépés hiányzik a nagy álom megvalósításához. A most következő akadály aligha jelent gondot: a 32 éves olasz Vinci, ha nem is „tévedésből”, de jókora szerencse jóvoltából jutott életében először egy szupertorna legjobb négy játékosa közé. Nyolcaddöntős ellenfele, a kanadai Bouchard megcsúszott az öltözőben, s fejsérülése miatt nem állt ki ellene, aztán pedig egy másik feltörekvő ifjú, a francia Mladenovic elidegeskedte a nagy esélyt, s a végén „bele is sérült” az elpackázott lehetőségbe, így Vinci 6:3, 5:7, 6:4-es eredménnyel csúszott be az elődöntőbe.

Szemben Serena, háttal Venus: speciális látószögben a Williams testvérek örömtenisze
Szemben Serena, háttal Venus: speciális látószögben a Williams testvérek örömtenisze
Adrees Latif / Reuters

Junior wimbledoni sikerpárosunk ezúttal már a rajtnál kikapott, de egyéniben Gálfi Dalma (2. kiemelt) és Stollár Fanni (11.) is gőzerővel robog. Csütörtökön már az elődöntőbe jutásért mérkőzhetnek. Gálfinak az orosz Zsuk (10.), Stollárnak az amerikai McKenzie lesz az ellenfele, s mivel a két magyar a tábla ellentétes felén van, csak az aranyosztón találkozhatnak…

De ne álmodozzunk, a felnőtteknél a cseh Kvitova (5.) is talán ezért bukott el. A volt világelső s kétszeres wimbledoni bajnok nagy ütéseivel próbálta a papírformát érvényesíteni, de bizonytalan volt, s a szorgos-szívós Pennetta (26.) kitalpalta a sikert: 4:6, 6:4, 6:2-es győzelme azt jelenti, hogy két (harminc feletti korukra utalva írjuk: tapasztalt) olasz hölgy került az elődöntőbe. Pennetta a lapzártánk után véget ért Halep (román, 2.)–Azarenka (fehérorosz, 20.) meccs győztesével találkozik.

Az uraknál a világelső Djokovics gyomrát, ha nem is feküdte meg a spanyol menü, azért kisebb gondjai akadtak: a nyolcaddöntőben a Bautista Augut, a következő körben pedig Lopez „lopott” tőle egy-egy játszmát. Az utóbbi meccsen hajszálon múlott, hogy nem lett öt felvonás a könnyednek ígérkező ütögetésből (6:1, 3:6, 6:3, 7:6 a szerb javára).

A négy között szomszéd ellen csatázhat: a címvédő Cilic lesz az ellenfél. A zágrábi „Torony” is képes a megingásra, hiszen hiába húzta be a hórihorgas horvát az első két játszmát, a francia Tsonga ledolgozta hátrányát, s a döntő szettben is végig harcban állt a továbbjutásért (Cilic 6:4, 6:4, 3:6, 6:7, 6:4-re nyert).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.