Bíróság előtt az európai futballbundaügy vádlottjai

Az „európai futball legnagyobb bundabotrányának" nevezik azt a határokon átnyúló csalássorozatot, amelynek ügyében a bochumi tartományi bíróság előtt szerdán megkezdődött az első büntetőper. A labdarúgókat és a játékosokat több országban megvesztegető négy vádlottat az ügyészség üzletszerűen és csoportosan elkövetett csalásokkal vádolja.

A vád szerint a négy személy harmincegy - többségé­ben alacsonyabb osztályú - mérkőzést manipulált Németországban, Belgiumban, Svájcban, Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban. Üzel­meik révén mintegy 1,6 millió eurós sportfogadási nyereményre tettek szert, miközben a futballisták és a bírók megkenésére körülbelül 400 ezer eurót költöttek. A vádlottakat akár tízéves szabadságvesztésre ítélhetik, igaz, a per szerdai nyitányán ügyvédeik az eljárás beszüntetését indítványozták.

Amint arról beszámoltunk, Németországban 2009 novemberében egy országos razzia keretében tizenöt embert tartóztattak le a - sokak által csak a jéghegy csúcsának tartott - legnagyobb európai bundabotrány keretében. A német hatóságok látókörébe hozzávetőleg 270 gyanús mérkőzés került, ezekre a meccsekre 12 millió euró értékben fogadtak, s 7,5 millió euró nyereményt fizettek ki a „nyerteseknek". A befolyásolt találkozók listáján van a 2009. áprilisi, 3-0-ás hazai győzelemmel végződött Újpest-Honvéd magyar bajnoki mérkőzés is.

A bochumi per elsőrendű vádlottját, Nürettin G.-t - aki részletes beismerő vallomást tett - ügyvédje egyenesen koronatanúnak nevezte. A török származású férfi osnabrücki kaszinójában a helyi VfL több játékosa rendszeres vendég volt. Marcel Schuon, a klub korábbi játékosa időközben beismerte, hogy megegyezett az őt megkereső fogadókkal a Nürnberg ellen a Bundesliga második osztályában vívott mérkőzés eredményének manipulálásában. ­Emiatt a Német Labdarúgó Szövetség Schuont két év kilenc hónapi eltiltással sújtotta.

Ítélet a bochumi perben október végén várható.

 

Bochum 2010. október 6.
Az európai labdarúgás legnagyobb bundabotrányának ügyében indított per egyik vádlottja, Nurellin G. Joe THEROND, Hans GEISLER és Jens MEGGERS ügyvédek (b-j) között áll a bochumi tartományi bíróság tárgyalótermében az első tár
Bochum 2010. október 6. Az európai labdarúgás legnagyobb bundabotrányának ügyében indított per egyik vádlottja, Nurellin G. Joe THEROND, Hans GEISLER és Jens MEGGERS ügyvédek (b-j) között áll a bochumi tartományi bíróság tárgyalótermében az első tárgyalás megkezdésekor, 2010. október 6-án. A vádirat szerint a négy vádlott 32 futballmérkőzés végeredményét manipulálta Németországban, Belgiumban, Horvátországban, Magyarországon, Svájcban és Szlovéniában. Az előzetes megállapodás alapján született eredményekkel a sportfogadásban mintegy 1,6 millió eurós nyereségre tettek szert. (MTI/EPA/Sascha Schürmann)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.