Megdöbbent a család, hogy még az elhunyt fiukat okolják a balesetért

Jules Bianchi családja szerint elkerülhető lett volna a baleset, amelyben életét vesztette a Forma–1-es pilóta.

A francia versenyző 2014 októberében Szuzukában a Japán Nagydíjon ütközött neki egy mobil darunak, amely a pályán balesetet szenvedett Adrian Sutil autóját mentette. 

Bianchit azonnal kórházba szállították és megműtötték, de kómába esett. Kilenc hónappal később, 2015. július 17-én éjjel hunyt el Nizzában. Ő volt az első, aki versenyen szerzett sérüléseibe halt bele Ayrton Senna 1994-es balesete óta.

Jules Bianchi a francia sajtónak nyilatkozik néhány nappal a balesete előtt a Japán Nagydíjon 2014 októberében,
Jules Bianchi a francia sajtónak nyilatkozik néhány nappal a balesete előtt a Japán Nagydíjon 2014 októberében
YUYA SHINO / Reuters

 

A családot a brit Stewarts Law cég képviseli, amely pert indított a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), Bianchi csapata, a Marussia team és Bernie Ecclestone cége, a Formula One Group ellen. 

„Jules Bianchi halála elkerülhető lett volna” – ismerteti ügyfelei álláspontját Julian Chamberlayne ügyvéd. Véleményük szerint az ütközés a fenti három fél egyikének vagy valamennyinek az együttes hibájából következett be.

Azt állítják, hogy a „tervezés, időzítés, szervezés és a versenyvezetés” kapcsán hibákat követtek el, amelyekhez „hozzáadódtak a japán tájfunidény miatti veszélyes körülmények”.

„Igazságot szeretnénk szolgáltatni Jules-nak. Ki akarjuk deríteni, milyen döntések vezettek az ütközéshez” – indokolja a pereskedést Bianchi apja, Philippe. „Sok megválaszolatlan kérdésünk van, és úgy érezzük, hogy Jules balesete és halála elkerülhető lett volna, ha nem követik el hibák egész sorozatát.”

„A FIA vizsgálóbizottságának az esetről szóló jelentése számos ponton javasolta a Formula Egy biztonságának javítását, azonban nem jelzi pontosan, hogy hol követték el azokat a hibákat, amelyek Jules halálához vezettek.”

Marussia versenyzője a francia Jules Bianchi a Caterham pilótája, a japán Kamui Kobayashi előtt a japán nagydíjon 2014 október 5-én, ahol Biachi balesetet szenvedett.
Elöl a Marussia versenyzője, a francia Jules Bianchi, nyomában a Caterham pilótája, a japán Kamui Kobayashi a Japán Nagydíjon 2014 október 5-én, ahol Biachi balesetet szenvedett.
YUYA SHINO / Reuters

 

A család számára megdöbbentő és elszomorító volt, hogy a FIA-vizsgálat, amellett, hogy számos kiváltó okot felsorolt, Jules-t hozta ki hibásnak.

„A család az eljárással el akarja érni, hogy az érintettek adjanak válaszokat és vállaljanak felelősséget az elkövetett hibákért. A jelenlegi és a jövőbeni pilótáknak is biztosaknak kell lenniük benne, hogy ebben a sportban a biztonság az első. Ha már Szuzukában is ez lett volna a helyzet, akkor Bianchi valószínűleg még mindig élne, és versenyezne az általa imádott sportban.”

Bianchi halála után az iránta való tiszteletből az ő számával, a 17-essel nem versenyez más pilóta. 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.