Kenyai nap volt Pekingben

Kenyai nap volt a keddi Pekingben, a szabadtéri atlétikai világbajnokságon. Ráadásul az afrikai ország sportolói történelmi tettet is véghezvittek, hiszen mindeddig kizárólag 400 méternél hosszabb futószámokban diadalmaskodtak a vb-ken, most viszont a férfi 400 m gát is az ő győzelmükkel végződött.

Az előzményekhez tartozik, hogy ennek a versenynek már az előcsatározásai során elhullottak az igazán nagy nevek, hogy mást ne mondjunk, a négy amerikai résztvevő közül kettő képtelen volt kiharcolni a döntőbe jutást. A nem kifejezetten kenyai hangzású névvel büszkélkedő Nicholas Bett azonban a fináléban is remekelt, és nagy egyéni csúccsal (47,79), a világ idei legjobbjával győzött az orosz Kudrjavcev és a bahamai Gibson előtt.

Nicholas Bett: csók a családnak
Nicholas Bett: csók a családnak
David Gray / Reuters

Bett-tel ellentétben honfitársa, David Rudisha toronymagas favoritként kezdte a 800 m döntőjét, és annak megfelelően fejezte is be azt. Noha London bajnoka ebben az évben nem ért el világraszóló eredményeket, okos erőbeosztással és taktikával úgy intézte a dolgokat, hogy a mezőny az ő tempójában haladjon a második körig, amikor is felgyorsított, s nem akadt riválisa, aki a hajrában utolérte volna.

Az olimpia és az Eb után a vb-t is megnyerte Greg Rutherford: a brit távolugró – kiemelkedőnek jóindulattal sem nevezhető – 841 centivel győzött,miközben a tizenkettes döntőben mindössze heten tudtak nyolc méter fölé jutni. A nap krónikájához tartozik még, hogy gond nélkül jutott a 200 méteres síkfutás elődöntőjébe a százon emlékezetes harcot vívó jamaicai Usain Bolt (20,28) és az amerikai Justin Gatlin (20,19), de a legjobb időt a török Ramil Guliyev érte el (20,01).

EREDMÉNYEK. Férfiak. 800 m:

1. David Lekuta Rudisha (kenyai) 1:45,84, 2. Kszczot (lengyel) 1:46,08, 3. Tuka (bosnyák) 1:46,30. 400 m gát: 1. Nicholas Bett (kenyai) 47,79, 2. Kudrjavcev (orosz) 48,05, 3. Gibson (bahamai) 48,17. Távol: 1. Greg Rutherford (brit) 841, 2. Lapierre (ausztrál) 824, 3. Wang Jia-nan (kínai) 818. Nők. 1500 m: 1. Genzebe Dibaba (etióp) 4:08,09, 2. Kipyegon (kenyai) 4:08,96, 3. Hassan (holland) 4:09,34. Diszkosz: 1. Denia Caballero (kubai) 69,28, 2. Perkovic (horvát) 67,39, 3. Müller (német) 65,53.

Micsoda éjszaka volt!

Nem fogta vissza magát Pawel Fajdek, a lengyel kalapácsvető Pekingben az után, hogy a világbajnokságon megnyerte a kalapácsvetést. Győzelmét alaposan megünnepelte egy helyi étteremben, s amikor taxiba szállt, a legkevésbé sem volt szomjas. Olyannyira, hogy a sofőrnek frissen szerzett aranyérmével fizetett a fuvarért. Ám a 26 éves atlétának másnapra nem maradt emlékképe a történtekről, s miután nem találta a medált, bejelentést tett a rendőrségen. Hamarosan kiderült, hogy az érem a taxisnál van, aki magyarázatként annyi mondott: „Nem volt nála pénz, el kellett fogadnom...”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.