Nadal csak a labdát szedte

Kedden ismét megszakadt egy megszakíthatatlannak tetsző sorozat: eddig tizenhétszer próbálkozott Rafael Nadal legyőzésével Tomas Berdych, ám soha nem sikerült nyernie ellene. Most viszont térde kényszerítette a spanyolt.

Mi az, hogy! Szinte az aszfaltba döngölte, olyan megalázó módon iskolázta le az első két játszmában (6:2, majd – hiszik vagy sem – 6:0). S noha a harmadik játszma szorosabb volt (7:6-tal ért véget), a volt világelső mégis ritka vereséggel zárta a tornát. Grand Slam-versenyen eddig csupán Andy Roddick (2004, US Open) és Federer (2006, Wimbledon) tudta „lenullázni” egy-egy szettben.

A Monte-Carlóban élő huszonkilenc esztendős cseh vitézt akár az is ösztönözhette, hogy ne legyen a szégyenlista egyedüli vezetője, hiszen eddig Vitas Gerulaitis, illetve Tim Mayotte és Jimmy Connors társaságában szerénykedett a nyeretlen tizenhetesek között. (Előbbinek Björn Borg volt a mumusa, az utóbbi kettő életét pedig Ivan Lendl keserítette meg a hosszú negatív sorozattal.)

Nadalt legyőzni nem egyszerű. Azzal együtt sem, hogy a 14-szeres Grand Slam-nyertes még keresi régi önmagát, s nyári sérülése, operációi után valójában ez volt az első igazán nagy erőpróbája. Ám a tenisz torreádora Ausztráliában az orosz Mihail Juzsnij, az izraeli Dudi Sela és legutóbb a dél-afrikai Kevin Anderson (14.) ellen jelét sem mutatta gyengeségnek, csupán az amerikai Tim Smyczek dolgoztatta meg alaposan még a második fordulóban. Ehhez képest – nem túlzás – a harmadik kiemelt Nadal labdát szedett Berdychnek (7.).

Mi a titok nyitja? A meccs utáni nyilatkozatában a spanyol elintézte a dolgot annyival: „Ez nem az én napom volt, nem a megfelelő ritmusban teniszeztem, Tomas ma jobban játszott. Minden meccsnek van győztese és vesztese.”

Ám a váratlan eredményt alighanem az idézte elő, hogy Berdych –aki a 2003-as budaörsi Challenger-viadalon szerezte meg pályája első profi tornagyőzelmét – változtatott a stílusán: megpróbálta oda ütni a labdát, ahová vetélytársa nem szeretné. Magyarán: nem a rivális nagyságával foglalkozott, hanem az ellenfél gyengéjére játszott.

Ráadásul agresszíven, félelmet nem ismerve támadott, s a spanyol fonák oldali ütéseinél realizálta a pontszerzési esélyt. A 2008-as ausztráliai Grand Slam-viadal elődöntőjében a francia Jo-Wilfried Tsonga alkalmazta sikerrel Nadal ellen e taktikát, s ezt másolta le a remek cseh. Nem egyedül persze, hanem a mögötte álló agytröszt segítségével; az edzői csapat vezetője az a róka ravaszságú, nagy stratéga hírében álló, mindössze huszonkilenc éves venezuelai Daniel Vallverdu, akit a múlt év végén szerződtetett Berdych. A tréner most különös helyzetbe van, hiszen az elődöntőben volt tanítványa és barátja, a brit Andy Murray ellen kell felkészítenie a cseh teniszezőt. Mindez azt is jelenti, hogy az olimpiai bajnok véget vetett az ausztrál álomnak, s könnyedén, 6:3, 7:6, 6:3-ra legyőzte az ifjú Nick Kyrgiost.

Csalódottan távozott a küzdőtérről a női mezőny harmadik helyén jegyzett román Simona Halep is, miután az orosz Jekatyerina Makarova (10.) minden erőlködés nélkül 6:4, 6:0-ra legyőzte őt. Laza két szettben, 6:3, 6:2-re nyert Marija Sarapova (2.) is a kanadai Eugenie Bouchard (7.) ellen, így az alsó ágon orosz házi derbi lesz a döntő jogáért. A felső ági csatározásokban a hölgyeknél Serena Williams (1.)–Cibulkova (szlovák, 11.) és Venus Williams (18.)–Keys meccset rendeztek magyar idő szerint szerdára virradóra, míg az uraknál a Djokovics (szerb, 1.)–Raonic (kanadai, 8.) és a Wawrinka (svájci, 4.)–Nisikori ( j a -pán, 5.) párharc határoz az elődöntős szereplésről.

S a végére néhány magyar vonatkozású jó hír: a junior Gálfi Dalma (5.) már a nyolc közé jutásért játszhat páros partnerével, az orosz Blinkovával. Fiú párosban Valkusz Máté – belga társ oldalán – az elődöntőért teniszezik, miként (első kiemeltként) a Gálfi, Blinkova tandem is versenyben van még.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.