Béke úti vendég

Úgy tetszik, a hosszú ideje tartó háborúskodás után béke lengi körül a röplabdaszövetséget. A múlt heti rendkívüli tisztújító közgyűlésen a korábbi főtitkár, Ludvig Zsolt lett az elnök; igaz, a feladatot csak hatvan napra vállalta. A békebíró – sokak szerint – a napokban alelnöknek kinevezett Markovits László, a Vasas első embere. Elnöknek jelentkezett már Kovács Ferenc nyíregyházi fideszes polgármester is.

– Gratulálok új tisztségéhez! A klub honlapján láttam, hogy a piros-kékek szakosztályelnökségének is tagja. A korábbi teniszezőt foglalkoztatja a röplabda?

– Nem Markovits László személye a fontos: a Vasas érdekében is vállaltam feladatot a szövetségben. Klubon belül nagy hagyománya van a sportágnak, női csapatunk a Magyar Kupa címvédője, a legutóbbi bajnokságban a második helyet szerezte meg, nem beszélve a kiemelkedően sikeres utánpótlásunkról. Magától értetődő tehát, hogy a röplabda fontos része a munkámnak. Ami a szakosztályelnöki tisztséget illeti, a Vasas mindenkori irányítója automatikusan tagja valamennyi szakosztály vezetőségének.

– Önt tartják jelenleg a sportág békebírójának...

– Tény, egyik táborhoz sem húztam azon a közgyűlésen, amelyen megvonták a bizalmat Poór Csaba elnöktől. Ez nem változott azóta sem, továbbra is semleges vagyok, próbálom objektíven képviselni a teljes tagságot. A legutóbbi tanácskozáson is hangsúlyoztam: ne kapkodjunk az elnökválasztással, adjunk elegendő időt a megfelelő személy megtalálására. Olyan elnökre van szüksége a sportágnak, aki pénzt tud szerezni, bár – mint klubelnök – nagyon jól tudom: a mai világban, nagyon nehéz megfelelő szponzorra lelni.

– A források előteremtéséhez manapság a politikusok a legmegfelelőbbek. Hasonlóan más szövetségekhez, itt is pártember lesz a befutó?

– Eddig ketten jelezték, hogy lesz programjuk a tisztújító közgyűlésig: Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Vass Zoltán vállalkozó, aki most is tagja az átmeneti elnökségnek. Természetesen bárki számára adott a lehetőség, hogy pályázzon.

Markovits László, a duplázó
Markovits László, a duplázó
Fotó: NS archív

– A szövetség alapszabálya szerint az alelnököt nem választják, hanem az elnök kinevezi. Vajon miért önre gondolt Ludvig Zsolt?

– A teljes tagság bizalmát élvezem, ami a már említett semlegességemnek köszönhető, valamint számít az elmúlt tizenhárom év során szerzett elnöki tapasztalatomra is. Valójában egyébként őt – miként az elnökség tagjait –öt évre választották, de ténylegesen csak két hónapra vállaltuk a feladatot. Most az a legfontosabb, hogy nyugalom legyen a sportágban, és a viták helyett végre a szakmára összpontosítsunk. A női válogatott ismét szerepel az Európa Ligában, szombaton és vasárnap is a grúz együttessel játszik Békéscsabán. Szeptember végén pedig kezdődik az Eb, amelyre a magyar lányok csaknem három évtized után jutottak ki.

– A Markovits László név jól csengett a teniszvilágban, de érdekel: röplabdázott-e valaha?

– Nem. A kisebb labda és az alacsonyabb háló volt az én világom...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.