Barca kontra Guardiola

Nem lesz El Clasico a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében: a Barcelona a Bayern Münchennel, a Real Madrid a Juventusszal találkozik. A L’Equipe című francia sportlap így is újabb „klasszikusra” számít, mégpedig a döntőben.
Előre hozott csúcstalálkozó következik: nem a Bajnokok Ligája döntőjében, hanem már a legjobb négy között találkozik a Barcelona és a Ba­yern München. Azon túl, hogy a két legfinomabban futballozó együttes kerül szembe egymással, különlegesen pikáns kettős meccsről van szó, hiszen a huszonegyedik század korszakos Barcelonáját mindenekelőtt Pep Guardiola, a Bayern jelenlegi nagymestere teremtette meg.
A nagy hazatérő
A nagy hazatérő
Sergio Carmona / Reuters

A szakvezető mindjárt a sorsolás után ki is jelentette: „Számomra ez ­rendkívüli párosítás, elvégre akárhol dolgozom, Barcelona az otthonom." A katalán születésű tréner labdarúgóként a Barca saját nevelésű játékosa volt, és 1992-ben részt vállalt a vörös-kék együttes legelső BL-győzelméből.

A L'Equipe nem ennyire érzelmes, mert már tegnap délután feltette a kérdést: „El Clasico lesz a döntőben?" Azaz a francia sportnapilap Barcelona–Real Madrid végjátékra számít, ennek azonban ellentmond a rettenetes katalán mérleg a Bayern Münchennel szemben. Az eddigi nyolc találkozó statisztikája a német együttes szempontjából: öt győzelem, két döntetlen, egy vereség. Legutóbb (2013-ban) 3-0-ra és 4-0-ra nyert a bajor csapat... Igaz, a Barcelona egyetlen diadala is 4-0-ás volt (2009-ben), de az eddig kivételes győzelem maradt. Ám Guar­diola nem a múltból indul ki, és – függetlenül attól, hogy a müncheni együttes 6-1-es gálával került az elődöntőbe – azt emlegeti: „Ha csupán megközelítőleg annyit hibázunk, amennyit Portóban rontottunk, akkor bizonyosan a Barcelona lesz a finalista."

A másik ágon a Real Madridot tekintik favoritnak, ám árnyalja a képet a királyi gárda és a Juventus egymás elleni mérkőzéseinek kimutatása. Hiszik vagy sem, egy döntetlen mellett a fehérek és a zebracsíkosak is nyolc mérkőzést nyertek. Talán ezért mondta a cseh Pavel Nedved, a Juve korábbi aranylabdás középpályása és jelenlegi direktora: „A Real Madrid egy szörnyeteg, de nem félünk tőle." A legutóbbi találkozás alkalmával (2013-ban) 2-2 és 2-1 volt a spanyol fél javára, legelőször (1962-ben) pedig csak a semleges pályán rendezett harmadik mérkőzés döntött a továbbjutásról.

Torinóban Alfredo di Stefano góljával a Real Madrid, a visszavágón a szintén honosított argentin aranylabdás Omar Sivori megmozdulásával a Juve győzött 1-0-ra, míg a párizsi Parc des Princes-ben a királyi gárda nyert 3-1-re. A gólokat – miközben Di Stefano, Puskás Ferenc vagy Francisco Gento „néma" maradt – Felo, Luis del Sol, Justo Tejada, illetve megint ­Sivori jegyezte, és döntő volt, hogy Felo már az első percben beköszönt Roberto Anzolin kapusnak.

Így sem volt egyszerű és most sem lesz könnyű átmenni a zebrán...

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ (MÁJUS 5–6. ÉS 12–13.)
Juventus–Real Madrid
Barcelona–Bayern München

EURÓPA LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Zenit Szentpétervár–Sevilla     1-2    2-2
Fiorentina–Dinamo Kijev     1-1    2-0
Dnyepropetrovszk–FC Bruges     0-0    1-0
Napoli–Wolfsburg     4-1    2-2

ELŐDÖNTŐ (MÁJUS 7. ÉS 14.)
Sevilla–Fiorentina
Napoli–Dnyepropetrovszk

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.